Predsjednik Mesić o dobivanju avisa

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić za današnjeg je posjeta Primorskogoranskoj županiji i Rijeci na novinarsko pitanje odgovorio kako misli da će Hrvatska dobiti pozitivan avis EU-a jer je ispunila sve uvjete, a, kako je kazao, prigovara se samo zbog bijega jednoga građanina što se ne odaziva Haaškom sudu, a kojemu su se odazvali svi ostali hrvatski građani, pozvani kao svjedoci ili osumnjičenici.

Mesić je ocijenio da to ne bi trebalo biti zapreka pozitivnu mišljenju EU-a.

Govoreći o novom stand by aranžmanu s MMF-om, istaknuo je da je MMF potreban kako bi Hrvatska imala kreditni rejting kakav zaslužuje i kako bi se mogla pojaviti u financijskim krugovima. To će pomoći, rekao je, da Hrvatska proizvodi i izvozi, odnosno da od izrazito uvozne zemlje postane izvozna.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i ravnatelj riječke Lučke uprave Bojan Hlača predstavili su predsjedniku Mesiću županijske razvojne projekte, posebno za cestovni i željeznički promet, za riječku luke, gradnju sveučilišnog kampusa i novoga kliničko-bolničkog centra na Trsatu. Župan Komadina napomenuo je da bi dionica autoceste od Novoga Vinodolskog do Žute Lokve trebala biti uvrštena u prioritete kao i gradnja drugih dionica autoceste do 2008., da bi cijelu cestu do Zagreba trebalo izgraditi u punom profilu autoceste te dovršiti riječku obilaznicu na zapadu autocestom do Rupe te na istoku preko Križišća spojem na Jadransku turističku cestu. Treba, dodao je, dovršiti i cestu koja povezuje istočni dio riječke luke i riječku obilaznicu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Obersnel je, među ostalim, naglasio kako grad Rijeka kani postati središtem urbanog turizma, a Bojan Hlača je predstavio projekt "Rijeka Gateway" kojim se zajmom Svjetske banke namjerava urediti riječka luka i prometnice do nje.

Predsjednik Mesić je ocijenio da je Hrvatska premalo agresivna na stranim tržištima, spomenuvši mogući uvoz katarskog ukapljenog plina, o čemu je razgovarao s tamošnjim emirom i gospodarstvenicima. Kazao je da je Katar spreman uložiti 1,5 do 2 milijarde dolara u gradnju terminala za taj plin u Omišlju te graditi brodove u hrvatskim brodogradilištima. Kako je rekao, s tim se poslom ne bi trebalo čekati.

Govoreći o kadrovskim smjenama, Mesić je predložio da bolnice vode menadžeri, a da zdravstveni dio vodi klinički ravnatelj kako bi se izbjegli ovakvi događaji. Rekao je da bi zakonski trebalo urediti koja su mjesta podložna smjenama nakon promjene vlasti.

Predsjednik Mesić nastavlja posjet Županiji obilaskom brodogradilišta "3. maja" i grada Opatije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara