Predsjednik Mesić o suradnji sa Francuskom

Predsjednik Mesić o suradnji sa Francuskom
PRISUSTVO hrvatskih političkih i gospodarskih dužnosnika, te poslovnih ljudi pokazuje kako postoji znatan interes poduzetnika za daljnji razvoj ekonomskih odnosa između Francuske i Hrvatske, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak u Parizu.

Predsjednik Mesić od srijede boravi u glavnom gradu Francuske na čelu jakog političkog i gospodarskog izaslanstva, a cilj posjeta je jačanje bilateralnih gospodarskih veza između dviju zemalja i potvrđivanje statusa Hrvatske kao pouzdanog političkog partnera Francuske u jugoistočnoj Europi.

U uvodnom govoru kojim je počeo gospodarski forum "Hrvatska - partner Francuske" u francuskom Centru za vanjsku trgovinu predsjednik Mesić rekao je kako sastav izaslanstva, u kojem su potpredsjednik Vlade RH za gospodarstvo, troje ministara, predsjednici Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca, zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke te predstavnici brojnih važnih hrvatskih tvrtki, pokazuje značenje koje razvoju odnosa pridaje Hrvatska.

Predsjednik Mesić podsjetio je da je Francuska industrijski razvijena i moderna tržišna ekonomija koja je jedna od ključnih članica Europske unije, koja će se iduće godine proširiti za deset novih članica.

Projekt europskog udruživanja, prema njegovim riječima nije samo gospodarski projekt već i "vrhunsko civilizacijsko dostignuće u kojem se različiti narodi dobrovoljno udružuju, prenose dijelove nacionalnog suvereniteta na zajedničke institucije, ali zadržavaju izvorni politički suverenitet i vlastiti kulturni identitet".

"Hrvatska želi postati dio takve europske zajednice naroda. Hrvatska je malo otvoreno gospodarstvo u tranziciji koja uspijeva ostvariti visoke stope gospodarskog rasta", rekao je sudionicima foruma Stjepan Mesić.

Predsjednik Mesić nastavio je riječima kako Hrvatska planira priključenje EU 2007. i potom iznio glavne značajke hrvatskog gospodarstva u protekloj godini.

Govoreći o hrvatsko-francuskim gospodarskim odnosima Mesić je rekao kako je ostvaren porast vanjske trgovine pri čemu je ukupna robna razmjena iznosila 714 milijuna američkih dolara. No, pritom je Hrvatska ostvarila veliki trgovinski deficit od gotovo 400 milijuna američkih dolara, budući da je izvoz u Francusku nešto smanjen, a uvoz znatno povećan. Zbog toga je predsjednik istaknuo kako se bolji gospodarski odnosi moraju temljiti na uzajamnom interesu pri čemu "realno ostvarivi cilj povećanje ukupne robne razmjene uz smanjenje hrvatskog deficita".

Predsjednik Mesić pozvao je hrvatske poslovne subjekte na povećanje izravnih ulaganja, obećavši oslanjanje svih administrativnih prepreka koje su do sad ograničavale ulaganje u sektor malih i srednjih poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon predsjednika pred sudionicima Foruma govorio je potpredsjednik Vlade Slavko Linić istaknuvši hrvatska ostvarenja u području gospodarskih i političkih reformi u posljednje tri i pol godine i istaknuvši kao osobito pozitivnu stranu bankarstvo, zbog legislative slične europskoj, koje će pomoći i francuskih ulagačima.

Linić je također pozvao na povjerenje investicijskog sektora u godini koja je u Hrvatskoj vjerojatno izborna.

"U izbornoj godini možemo reći da više brinemo o gospodarskoj nego o političkoj potpori" rekao je Slavko Linić.

Ministar za europske integracije Neven Mimica govorio je o putu Hrvatske u približavanju Europskoj uniji, najavivši namjeru da Hrvatska 2007. postane punopravnom članicom.

"Samo članstvo u EU nama je manje važno, jer osim predanog rada ne možemo utjecati na spremnost Unije za proširenje, ali moramo do kraja 2006. ostvariti uvjete za članstvo, što će donijeti osnovni cilj, a to je bolji život hrvatskih građana", rekao je Mimica.

"Mislim da smo prilično realni u procjeni da ćemo biti sposobni završiti reforme do kraja 2006. i dovršiti pregovore u punopravnom članstvu u dvije godine", naglasio je Mimica i dodao da je cilj doći do razine koja će pokazati da "ne samo da Hrvatska zaslužuje EU, nego i da EU zaslužuje Hrvatsku".

U nastavku prvog dijela Foruma govorili su i ministrica turizma Pave Župan Rusković i ministar za obrt, malo i srednje poduzetništvo Željko Pecek, dok će nakon stanke govoriti zamjenik guvernera HNB Boris Vujčić, predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić i predsjednik HGK-a Nadan Vidošević.

Poslijepodne će Hrvatska i Francuska potpisati tri Sporazuma - o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, o suradnji malih i srednjih poduzeća i Sporazum između HBOR-a i francuske Agencije za osiguranje izvoza.

(Hina) dam sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara