Predsjednik Mesić odlikovao Bogića Bogićevića

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan odlikovao je u petak u Zagrebu člana predsjedništva bivše SFRJ Bogića Bogićevića ´Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom´ za njegov izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti RH te zauzimanju za postizanje mirnog rješenja.

U svom obrazloženju Mesić je kazao da se odličje dodjeljuje ´zbog posla koji je Bogićević napravio kao član predsjedništva SFRJ a koji je bio važan za čitavu bivšu Jugosaviju´.

Hrvatski je predsjednik pohvalio i principijelno stajalište Bogića Bogićevića koji se ´trudio da ne dođe do rata te zalagao za to da se problemi riješe za pregovaračkim stolom´. Mesić je također podsjetio da je Bogićević pomogao da vojska ne preuzme vlast u bivšoj državi.

´Sve što sam radio bilo je iz mojih dubokih uvjerenja a ne iz častoljublja´, kazao je Bogićević, zahvaljujući na odličju te u kratkom govoru podsjetio na događaje od prije deset godina kada je počeo raspad bivše Jugoslavije i ratna zbivanja na ovim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bogić Bogićević, koji je bio bosanski član predsjedništva bivše SFRJ, zalagao se za mirno rješenje sukoba a čitavo je vrijeme rata proveo u Sarajevu, te je, budući da je Srbin, zbog toga bio optuživan, kako je sam kazao, za ´nacionalnu izdaju´.

On je istaknuo da su i nakon svih ratnih događanja njegovi politički principi ostali isti te istaknuo teško stanje u BiH i potrebu povratka izbjeglih i nestalih.

´Još treba puno toga učiniti na pomirenju, što međutim ne znači i amnestiju ratnih zločinaca´, zaključio je.

Predsjednik Mesić Bogićevića je odlikovao za ´izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti RH kroz opredjeljenje za demokratsko i miroljubivo rješenje problema nastalih raspadom bivše države, kao i za potporu razvitka suradnje između RH i BiH´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara