PREDSJEDNIK MESIĆ ODLIKOVAO FRANCUSKOG POVJESNIČARA UMJETNOSTI

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uručio je odlikovanje Red kneza Branimira s ogrlicom francuskom povjesničaru umjetnosti Alainu Erlandeu Brandenburgu, direktoru Nacionalnog muzeja renesanse u Ecouenu, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Mesić zahvalio je uglednom znanstveniku za sve što je učinio i što čini za promociju hrvatske kulture u Francuskoj.

Alain Erland Brandenburg, jedan je od najvećih stručnjaka za područje kasnoga srednjeg vijeka u Europi, a kao direktor Francuskog nacionalnog muzeja renesanse idejni je tvorac koncepta velike izložbe "Hrvatska renesansa" koja je priređena u dvorcu Ecoquen nedaleko Pariza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Izložba Renesansa u Hrvatskoj za nas predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u posljednjih nekoliko godina", rekao je hrvatski predsjednik zahvalivši Brandenburgu na angažmanu kojim je omogućio da se Europa upozna s gotovo nepoznatim činjenicama da se renesansa u Hrvatskoj pojavljuje samo nekoliko godina nakon što se rađa u Toscani, da su hrvatski majstori sudjelovali u stvaranju europske renesanse te da je Hrvatska u doba renesanse bila prostor koji se nije zatvarao.

Zahvaljujući na odlikovanju Alain Erlande Brandenburg naglasio je duboke veze koje povezuju Hrvatsku i Francusku. "Povjesničari bilježe povijest ratova dok se povjesničari umjetnosti bave onim lijepim što nam je povijest ostavila", kazao je francuski znanstvenik najavljujući nastavak hrvatsko-francuske suradnje čije ćemo rezultate moći vidjeti u proljeće kada se planira otvaranje velike izložbe francuske renesanse u Zagrebu, ističe se u priopćenju.

(Hina) xpp ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara