Predsjednik Mesić održao tradicionalni prijem za diplomatski zbor

HRVATSKA će i dalje sigurno nastaviti putem tranzicije i demokracije kojim je krenula, rekao je u četvrtak predsjednik Stjepan Mesić na tradicionalnom prijemu predstavnika vojnodiplomatskog zbora akreditiranih u Hrvatskoj.

Mesić je dodao kako će se i nadalje osobno zalagati da se uz demokratske razvijaju i gospodarski procesi te da Hrvatska bude prepoznata i priznata kao zemlja spremna na suradnju sa susjedima, europskim državama i izvaneuropskim partnerima.

Predsjednik Mesić priredio je u Predsjedničkim dvorima, zajedno sa suprugom Milkom, primanje u prigodi Božića i novogodišnjih blagdana za veleposlanike i vojne izaslanike zemalja akreditiranih u Hrvatskoj te predstavnike UN-a, EU i drugih međunarodnih tijela.

Govoreći o protekloj godini Mesić se posebice osvrnuo na nedavno održane parlamentarne izbore, izrazivši uvjerenost da će zajedno s novom Vladom ustrajati i uspjeti u ostvarivanju ciljeva koje su im zadali hrvatski birači, a to su, prema njegovim riječima, ostvarivanje tranzicijskih reformi, oživljavanje gospodarstva i podizanje životnog standarda.

Označivši proteklu godinu "europskom godinom" u kojoj je deset zemalja okončalo pripreme za ulazak u EU, hrvatski predsjednik je istaknuo kako je Hrvatska u 2003. "iskoračila prema statusu koji će joj omogućiti početak pregovora i potpuno harmoniziranje svih segmenata društva sa standardima Europske unije".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obvezavši se da će i u novoj godini raditi na poticanju i dovršetku poduzetih reformi, razvoju i jačanju europskih procesa te razvoju hrvatskog gospodarstva, Mesić je izrazio nadu da će zajedno s novom vladom uspješno zatvoriti preostala otvorena pitanja koja su, kako je rekao, "posljedica okolnosti iz prošlog desetljeća". Riječ je o realizaciji prava na povratak izbjeglica i prognanika i zaštitu njihove imovine, obnovi povjerenja među povratnicima i drugim etničkim zajednicama te posebice o ostvarivanju primjerene manjinske zaštite i manjinskih standarda. Hrvatski predsjednik istaknuo je spremnost na suradnju s međunarodnom zajednicom te posebice na suradnju sa susjednim zemljama i jugoistokom Europe, kao i interes za jačanjem uloge Ujedinjenih naroda.

Pozdravivši u ime diplomatskog zbora svoje domaćine i uputivši im dobre želje uz božićne blagdane i Novu godinu, apostolski nuncij msgr. Francisco-Javier Losano zaželio je Hrvatskoj napredak, stabilnost i ostvarivanje zacrtanih ciljeva na domaćoj i međunarodnoj sceni, a posebice u punoj integraciji u Europu.

S hrvatske strane prijemu diplomatskog zbora nazočili su i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, premijer Ivo Sanader, ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović te savjetnici i suradnici u Uredu predsjednika.

(Hina) br sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara