Predsjednik Mesić posjetio radnike Sljemena na Markovu trgu

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posjetio je večeras radnike Sljemena koji već pet dana prosvjeduju na Markovom trgu i nakon razgovara s radnicima obećao da će u vezi s njihovim problemom razgovarati s premijerom, predstavnicima Hrvatskog fonda za privatizaciju i USKOKom.

"Nakon toga opet ćemo se naći ili ovdje ili u Sljemenu", poručio je predsjednik Mesić uz pljesak i odobravanje radnika na Markovom trgu.

Predsjednik Mesić rekao je i da "ako se našlo izlaz za Valpovo, neka se nađe i za Sljeme".

"Sve što tamo postoji vi ste stvarali, ali niste dali pravila igre. Pravila je dala država i država mora pomoći da se nađe rješenje", rekao je, uz ostalo, predsjednik Mesić.

Ustvrdio je da je sve počelo s pogrešnim modelom privatizacije koji je i doveo do ovoga što se sada događa: "pretvorbom koja je završila katastrofom".

"Svuda u svijetu se na hrani zarađuje, a mi ovdje moramo zatvarati firmu i kupovati strani proizvod. To je ono što i meni nije jasno", dodao je predsjednik Mesić i obećao da će sa svojim savjetnicima vidjeti kako stoji s kaznenim postupkom i može li se nešto učiniti na ubrzanju postupka, kako radnici ne bi bili izigrani.

Regionalni povjerenik sindikata zaposlenih u PPDIV-u Ivica Rogić izrazio je u ime 300-tinjak radnika Sljemena zadovoljstvo posjetom predsjednika Mesića.

"Sutra će vlasnik staviti svoj prijedlog nagodbe na stol, a nama bitni elementi u nagodbi su koji iznos, kada će biti isplaćen radnicima i tko garantira za to. Rado bi prihvatili da to bude bilo koja državna institucija, makar se radi o privatnom vlasniku", rekao je Rogić.

Tražimo čvrsta jamstva jer Finagri, koja je 73 postotni vlasnik Sljemena, više ne vjerujemo budući da su se sva njihova obećanja od vraćanja dionica do isplate plaća pokazala nevažećima, naglasio je i ustvrdio da u Sljemenu ima dovoljno imovine da se naplate i radnici i vjerovnici, ako to bude napravljeno na pošten način.

Predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović je rekao da je uz radnike postoji još 200 vjerovnika, a jedan od velikih je i Privredna banka Zagreb te naveo da samo rješavanje generalne nagodbe svih zajedno rješava cijelu situaciju.

Predsjednik Mesić posjetio je radnike samoinicijativno ponukan plakatom "Predsjedniče i mi smo građani ove države", a jedan od radnika rekao mu je na odlasku da i za njega imaju jednu praznu vreću za spavanje i da im se pridruži.

Radnici će naime i noćas probdjeti noć na Markovom trgu, a sutra njihove sindikalne predstavnike očekuju novi pregovori s predstavnicima uprave i vlasnika u Uredu za socijalno partnerstvo.

(Hina) xbdj ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara