predsjednik mesić primio indijsko gospodarsko izaslanstvo

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas indijsko gospodarsko izaslanstvo koje je sudjelovalo na 7. sjednici Mješovitog hrvatskoindijskog odbora za gospodarsku suradnju, priopćeno je iz Ureda predsjednika. L

U razgovoru je istaknuto zadovoljstvo razvojem dobrih političkih odnosa, posebno sve konkretnijim interesima za jačanje i gospodarskih veza, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Mesić je naznačio kako suradnja Hrvatske s jednim od najvećih svjetskih gospodarstava, otvara i vrata indijskim proizvodima za cijelo tržište srednje i jugoistočne Europe. Hrvatske luke i prometna infrastruktura važan su faktor povezivanja Hrvatske i s izvaneuropskim državama, naglasio je predsjednik.

Predsjedavajući Odbora s indijske strane S. N. Menon, rekao je kako Indija smatra Hrvatsku važnim gospodarskim partnerom u ovoj regiji, a pozdravljen je i prijedlog osnivanja zajedničkih poduzeća te interes za razvojem turističke suradnje.

Robna razmjena između RH i Indije iznosi 30 milijuna USD, no udio hrvatskog izvoza je 1,5 milijun USD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što se tiče pravnog okvira za suradnju dviju zemalja, na snazi je 10-ak bilateralnih sporazuma, usuglašava se sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, no nedostaje sporazum o suradnji u području turizma, navodi se u priopćenju.

Uz predsjednika Mesića na sastanku su bili njegov savjetnik za gospodarstvo Dubravko Radošević, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Velimir Vranković te pomoćnik savjetnika za vanjsku politiku Tomislav Car.

Indijsko gospodarsko predvodio je S. N. Menon, posebni tajnik u indijskom Ministarstvu trgovine. U izaslanstvu su bili predstavnici 14 poslovnih subjekata (od udruge industrijalaca i trgovine, do predstavnika banaka, uvozno-izvonih agencija, željeznica, proizvođača traktora).

Potpisivanjem Protokola koji bi trebao pridonijeti unapređenju gospodarskih odnosa između Hrvatske i Indije danas je u Zagrebu završena sjednica Mješovitog hrvatsko-indijskog odbora za suradnju.

(Hina) pp ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara