Predsjednik Mesić priredio domjenak za novinare

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić održao je danas u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana svečano primanje za novinare i predstavnike medija.

Zaželjevši im sreću i uspjeh u profesionalnom i osobnom životu, predsjednik Mesić poručio je novinarima da pišu otvoreno, na vrijeme i istinito.

´Vi, novinari, trebali biste, više od svih ostalih, biti svjesni utjecaja i snage napisane odnosno izgovorene riječi. Trebali biste znati koliku golemu korist može donijeti cjelovita, pravodobna i istinita informacija, a kakvom neizmjernom i dugoročnom štetom može rezultirati manipuliranje informacijama, odnosno medijima´, rekao je Mesić, izrazivši uvjerenje da će novinari znati odgovoriti zahtjevima svoje profesije i profesionalne etike.

´Najvažnije je da ništa ne prešućujete što je od interesa. No znamo´, dodao je, ´da se pojam ´interes´ definira različito, ovisno o mediju u kojem radite i o njegovu profilu. No, nema medija, a ne bi smjelo biti ni vlasnika medija, koji bi tražio, koji bi smio tražiti, da se laže ili da se činjenice prešućuju. Upravo se tu od vas traži odgovornost, a nerijetko i hrabrost. Siguran sam da od tih izazova nećete bježati´, rekao je Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da se medijima ove godine, u kojoj će se svakim danom sve više zahuktavati predizborna kampanja, pruža jedinstvena prilika da pokažu svoju profesionalnost i objektivnost.

Podsjetivši da se Hrvatska uskoro sprema podnijeti službenu kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji, zamolio je novinare da prate nastojanja da se Hrvatska što prije priključi euroatlantskim integracijama. ´Izvješćujte o uspjesima, zastojima i uzrocima tih zastoja. Vi možete pomoći da građani shvate kakve će koristi Hrvatska imati od članstva u Europskoj uniji, ali i što sami moramo učiniti da bismo to ostvarili´, naveo je Mesić, dodavši da se dio preuzetih obveza odnosi i na medijsku scenu.

Na svečanosti je u ime nazočnih novinara i predstavnika medija predsjedniku Mesiću zahvalio predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Dragutin Lučić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara