Predsjednik Mesić sa studentima zagrebačkoga Pravnog fakulteta

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je prijepodne studente četvrte godine i apsolvente zagrebačkog Pravnog fakulteta, s kojima je bila redovita profesorica Pravnog fakulteta na Katedri upravnog prava, prof. Jasna Omejec.

Kako je izvijestio Ured Predsjednika, tijekom susreta studenti su imali prilike postavljati pitanja predsjedniku Mesiću, pa ih je tako zanimalo bi li predsjedniku Mesiću više odgovarao polupredsjednički sustav, od sadašnjega parlamentarnog?

Predsjednik Mesić je rekao kako se on još u predizbornoj predsjedničkoj kampanji zauzimao za promjenu polupredsjedničkog sustava u parlamentarni kakav je i danas, te da je upravo radi toga i osnovao Radnu skupinu za promjenu Ustava.

Predsjednik Republike trenutačno ima, prema Ustavu, uz ostalo, ovlast imenovanja šefova tajnih službi, sukreator je vanjske politike i vrhovni je zapovjednik Oružanih snaga RH.

Studente su također zanimali i kriteriji prema kojima se daju pomilovanja, a predsjednik Mesić je rekao da je to u stvari akt milosti.

Inače, nedavno je stupio na snagu novi Zakon o pomilovanju prema kojem postupak provodi Ministarstvo pravosuđa, koje sastavlja izvješće o molbi i upućuje ga Komisiji za pomilovanja, da bi nakon cijele procedure molbe došle i do samog Predsjednika Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje o mogućem redefiniranju uloge predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik Mesić je rekao kako je predsjednik Sabora prvi među jednakima.

Što se, pak, tiče ovlasti vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH zanimalo ih je i kada će se slovenska vojska povući sa Svete Gere, te hoće li se to pitanje riješiti sporazumom ili arbitražom.

Predsjednik Mesić je naglasio kako taj problem treba riješiti sporazumom sa Slovenijom, no da smo isto tako spremni taj problem riješiti i arbitražom, kao što smo i morske granice spremni riješiti arbitražom.

Ponovio je kako je Badinterova komisija godine 1991. donijela zaključak kako su kopnene granice bivših republika i kopnene granice novonastalih država. Inače, na hrvatskoj strani Svete Gere su bili odašiljači slovenske televizije, a JNA je taj prostor čuvala da bi nakon njihova povlačenja, tamo došla slovenska vojska, navodi se u priopćenju.

Studente je također zanimala afera u vezi s otpravnikom poslova Gvineje Bisao, a predsjednik Mesić odgovorio je kako je postupak davanja diplomatskog statusa započeo još krajem 1999., u vrijeme predsjednika Tuđmana, ali da se sve treba utvrditi u za to predviđenoj proceduri.

Što se tiče sukcesije i pitanja zbog čega u sukcesijsku masu nisu uključeni fondovi na saveznoj razini, predsjednik Mesić je rekao kako su se o tome trebale dogovoriti bivše republike, no kako postoji spor o iznosu gotovog novca iz tih fondova.

Na pitanje, a što ako se novac ne pronađe, predsjednik Mesić je rekao da je upravo spor u vezi s iznosom gotovog novca u fondovima razlog zbog kojega Hrvatska nije potpisala sporazum o sukcesiji, navodi se u priopćenju iz Ureda Predsjednika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara