Predsjednik Mesić sastao se sa slovenskim premijerom

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić i slovenski premijer Anton Rop sastali su se u petak navečer u Porto Carrasu u Grčkoj, gdje će se u subotu održati summit zemalja EU-a i pet zemalja jugoistočne Europe.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika, u razgovoru do kojega je došlo na inicijativu slovenske strane, slovenski premijer Rop najodlučnije je opovrgnuo napise prema kojima je on navodno vezao uspješnost hrvatske kandidature za članstvo u Europskoj uniji s pregovorima o sukcesiji.

Hrvatska strana je, kako se ističe, sa zadovoljstvom prihvatila premijerovo objašnjenje, a u razgovorima je bilo riječi i o više aspekata bilateralne suradnje dviju zemalja kao i o značenju sastanka u Grčkoj na kojemu obje zemlje sudjeluju.

Na sastanku su sudjelovali i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrije Rupel te hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula i ministar europskih integracija Neven Mimica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se dodaje da se razgovorima kasnije pridružio i predsjednik Europske komisije Romano Prodi, koji je ponovio pozitivno stajalište prema hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU te izrazio svoje zadovoljstvo predstojećim posjetom Hrvatskoj, do kojeg bi trebalo doći sredinom srpnja.

Predsjednik Mesić imao je večeras i kraće neformalne susrete

s brojnim stranim dužnosnicima: bugarskim premijerom Simeonom Saksoburgotskim i predsjednikom Georgijem Prvanovim, predsjednikom Srbijem i Crne Gore Svetozatrom Marovićem i premijerom Zoranom Živkovićem te ministrom vanjskih poslova Goranom Svilanovićem, s albanskim predsjednikom Alfredom Moisiuom, kao i s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Borislavom Paravcem. Također se susreo s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom, crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, visoki predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom te s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara