Predsjednik Mesić stigao u Pariz

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić u srijedu je na čelu jakog političkog i gospodarskog izaslanstva stigao u Pariz, gdje je počeo razgovor s predsjednikom francuskog Senata Christianom Ponceletom.

Posjet predsjednika Mesića, drugi ove godine, nakon državnog posjeta francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu u veljači, posvećen je prije svega jačanju gospodarskih odnosa s Francuskom, ali i pokazivanju spremnosti Hrvatske da bude politički partner Francuskoj Republici na jugoistoku Europe.

U pratnji predsjednika Mesića su potpredsjednik Vlade Slavko Linić i ministar europskih integracija Neven Mimica, koji nazoče i susretu s Ponceletom te ministrica turizma Pave Župan Rusković i ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek.

S gospodarske strane Hrvatsku će, prije svega na sutrašnjem gospodarskom forumu "Hrvatska - partner Francuske" predstavljati predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Anton Kovačev, zamjenik guvernera HNB Boris Vujčić te predsjednici ili članovi Uprave nekolicine vodećih hrvatskih tvrtki poput Podravke, Đure Đakovića, Agrokora, Ingre, Croatia Airlinesa, Atlantic grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon završetka razgovora s Ponceletom predsjednik Mesić će u veleposlanstvu Srbije i Crne Gore u Parizu imati sastanak s predsjednikom te zemlje Svetozarom Marovićem na kojem bi, prema najavama, glavna tema trebao biti predstojeći europski summit, ali i sastanak šefova država i vlada zemalja potpisnica Pakta o stabilnosti.

Predsjednik Mesić u četvrtak će održati govor sudionicima gospodarskog foruma "Hrvatska - partner Francuske", a poslije će nazočiti potpisivanju triju sporazuma između dviju država.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić s francuskim ministrom vanjske trgovine Francoisom Loosom potpisat će sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, dok će ministar za obrt, malo i srednje poduzetništvo Željko Pecek s istim ministrom potpisati sporazum o suradnji malih i srednjih poduzeća.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev na kraju će s članom Uprave francuske agencije za osiguranje izvoza (COFACE) Francoisom DRicolfisom potpisati sporazum između HBOR-a i COFACE-a o suradnji.

Najavljeno je da će predsjednik Mesić na kraju dvodnevnog boravka u Parizu razgovarati i s predsjednikom francuske vlade Jean-Pierrom Raffarinom - no taj susret još uvijek očekuje službenu potvrdu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara