Predsjednik Mesić u Dočasničkoj školi u Jastrebarskom

Dočasničku školu u Jastrebarskom posjetili su danas predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić, ministar obrane Berislav Rončević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Josip Lucić koji su istaknuli potrebu izobrazbe dočasničkog kadra sukladno standardima NATO saveza.

Nakon što je obišao Dočasničku školu u vojarni "Ante Starčević", u kojoj se, uz tu školu, nalazi i Visoka dočasnička škola, predsjednik Mesić razgovarao je polaznicima, među kojima je 15 posto žena. Istaknuo je važnost dočasnika u ustroju svake vojske, a posebice izobrazbe koju dobivaju u školi u Jastrebarskom i to po visokim standardima NATO saveza u koji želimo ući.

Naglasio je ratno iskustvo polaznika i nastavnika Dočasničke škole te potrebu prihvaćanja NATO standarda u cijeloj vojsci te europskih standarda u svim segmentima društva i to zbog nas samih, a ne zbog zadovoljavanja kriterija za ulazak u te asocijacije. Mesić je ocijenio da bi vojna izobrazba trebala biti takva da se nakon vojne službe bez problema može naći novi posao, izdvojivši u tom smislu švicarski primjer.

Što se tiče angažmana HV-a u svijetu, Mesić je rekao da ćemo sudjelovati u skladu s našim mogućnostima i to u operacijama Ujedinjenih naroda. Mi, rekao je, akciju u Iraku razumijemo, ali u njoj ne sudjelujemo jer to nije akcija UN-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga smo s jedne stane doživljavali kritike, nastavio je Mesić, a i zato što ne donosimo ni zakon kojim bismo neke isključili iz nadležnosti Međunarodnog suda za ratne zločine. Smatramo da moramo biti jednaki i ako Hrvatska mora izručiti svoje građane, onda ne treba štititi neke druge građane od iste odgovornosti, rekao je Mesić.

Polaznicima Dočasničke škole na dosadašnjim uspjesima čestitali su i načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić i ministar obrane Berislav Rončević.

(Hina) xaš ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara