PREDSJEDNIK MESIĆ U NEDJELJU PUTUJE U POSJET POLJSKOJ

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u nedjelju putuje u dvodnevni službeni posjet Poljskoj, tijekom kojega će boraviti u Gdanjsku i Varšavi, dvaput se sastati s kolegom i domaćinom Aleksanderom Kwasniewskim i sudjelovati na poljskohrvatskom gospodarskom forumu, priopćeno je u srijedu iz Ureda predsjednika.

Tijekom boravka u Gdanjsku, najvećem lučkom gradu u Poljskoj, predsjednik Mesić će se sastati s predstavnicima gradskih vlasti, a potom i neformalno razgovarati s poljskim predsjednikom Aleksanderom Kwasinewskim u njegovoj rezidenciji.

U službenom dijelu posjeta, u ponedjeljak u Varšavi, predsjednici Mesić i Kwasniewski prvo će razgovarati u četiri oka, a potom i s članovima državnih izaslanstava. Nakon toga obratit će se sudionicima poljsko-hrvatskog gospodarskog foruma koji se paralelno održava. Posjet Poljskoj hrvatski će predsjednik zaključiti susretom s predsjednikom Sejma, poljskoga parlamenta, Jozefom Oleksyim.

Predsjednici Mesić i Kwasniewski proteklih su se godina nekoliko puta susreli i u Hrvatskoj i u Poljskoj.

Mesić je u Poljsku prvi put službeno putovao u lipnju 2000. godine, samo nekoliko mjeseci nakon inauguracije. Kwasniewski mu je uzvratio službenim dolaskom u Hrvatsku godinu dana poslije. Godine 2003. dvojica su predsjednika izmijenila radne posjete - Mesić je u siječnju boravio u Zakopanima, a Kwasinewski je tijekom ljeta jedan radni vikend proveo na Brijunima i u Poreču. Hrvatski je predsjednik uz službene posjete, nekoliko puta boravio u Poljskoj na gospodarskim i sigurnosnim forumima, a brojne je susrete s Kwasinewskim imao i na marginama raznih multilateralnih skupova u trećim zemljama.

Kwasniewski, koji je već u 31. godini bio ministar u poljskoj vladi, prvi je put izabran za predsjednika države 1995. godine. U drugom izbornom krugu pobijedio je svoga prethodnika na dužnosti, legendarnog vođu sindikata Solidarnost i dobitnika Nobelove nagrade za mir Lecha Walesu. Pet godina poslije izabran je i na drugi mandat, koji je izborio već u prvom krugu izbora. Svakako će ostati zapamćen po činjenici da je tijekom njegovih mandata Poljska 1999. ušla u NATO, a 2004. i u Europsku uniju.

Politički odnosi dviju zemalja na visokoj su razini, među njima nema nijednog otvorenog pitanja. Poljska bez ikakve zadrške već godinama otvoreno podupire hrvatski pristup euroatlanstkim integracijama. Dvije zemlje potpisale su 44 bilateralna ugovora, sporazuma i akta.

Premda su gospodarski odnosi u stalnom usponu, robna razmjena iznosila je prošle godine s obzirom na potencijale skromnih 244 milijuna dolara. Od toga je na hrvatski izvoz otpadalo samo 30 milijuna. Na gospodarskom forumu, koji će se odvijati paralelno s posjetom predsjednika Mesića, sudjelovat će, među ostalima, predstavnici Ine, Crosca, Podravke, Plive, Agrokora, Chromosa, Bilokalnika i Kraša. Negativnu bilancu u trgovinskoj razmjeni s Poljskom Hrvatska donekle nadoknađuje dolaskom poljskih turista na Jadran. Njih je u prošloj godini bilo 237.000, a ostvarili su 1,33 milijuna noćenja.

(Hina) xdj/xpp ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara