PREDSJEDNIK MESIĆ U PONEDJELJAK PUTUJE U BRUXELLES

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić otputovat će u ponedjeljak, na poziv belgijskog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose, u dvodnevni posjet Bruxellesu posvećen razgovorima o približavanju Hrvatske euroatlantskim integracijama.

Neposredni povod Mesićeva posjeta je predavanje što će ga u utorak održati na Kraljevskom institutu pod naslovom ´Što Hrvatska može ponuditi ujedinjenoj Europi´, u kojemu će govoriti o odnosu Hrvatske i EU iz nešto drukčije perspektive od uobičajenog razmišljanja o koristima koje u tom odnosu može imati Hrvatska.

Mesić će se u ponedjeljak susresti s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem, a u utorak s glavnim tajnikom NATO-a Georgeom Robertsonom. U utorak će biti i gost na privatnom ručku što ga priređuju belgijski kralj i kraljica.

Mesićev susret s Prodijem poklapa se s intenzivnim ´lobiranjem´ hrvatskih čelnika u europskim metropolama prije najavljene službene predaje molbe za članstvo u EU, koja se očekuje 18. veljače u Ateni. Izvori bliski hrvatskom predsjedniku ističu tim povodom kako Mesić od početka svojeg predsjedničkog mandata svaki kontakt s inozemstvom koristi radi promicanja ideje o Hrvatskoj kao članici EU, te je to konstanta njegovog vanjskopolitičkog djelovanja.

Romano Prodi je u dosadašnjim razgovorima s hrvatskim dužnosnicima, posebice prilikom susreta s premijerom Ivicom Račanom 27. siječnja u Bruxellesu, izrazio potporu nakani Hrvatske da se kandidira za punopravno članstvo u EU, kao što je to učinila i većina europskih čelnika.

Očekuje se da će tijekom njegovog razgovora s predsjednikom Mesićem biti riječi i o hrvatskim obvezama u procesu približavanja EU, koje uključuju, kako je to istaknuto i na nedavnom sastanku Vijeća za opće i vanjske poslove EU, suradnju sa sudom u Haagu.

Nije isključeno da će jedna od tema Mesićevih razgovora u Bruxellesu biti i situacija oko Iraka. Hrvatska je prije nekoliko dana, zajedno s ostalim zemljama tzv. Vilniuske skupine zemalja koje žele ući u NATO, potpisala izjavu potpore američkoj politici prema Iraku.

Uz predsjednika Mesića u Bruxellesu će boraviti i ministar europskih integracija Neven Mimica, a u utorak će mu se pridružiti i ministar vanjskih poslova Tonino Picula, koji će u ponedjeljak boraviti u Nizozemskoj. Nizozemska je vlada nedavno, zbog slučaja generala Janka Bobetka, odbila predati Europskoj komisiji ratifikacijske instrumente za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i EU, a koji trebaju ratificirati sve članice EU.

Mesić će u srijedu ujutro iz Bruxellesa otputovati izravno u albanski glavni grad Tiranu, kako bi sudjelovao na radnom sastanku s predsjednicima Albanije i Makedonije posvećen usklađivanju napora triju zemalja za što brže učlanjenje u NATO. Hrvatska, Albanija i Makedonija odlučile su surađivati radi ostvarenja tog cilja nakon što su ostalih sedam članica Vilniuske skupine na summitu NATO-a u Pragu u studenom prošle godine službeno pozvane da se priključe Sjevernoatlantskom savezu.

Ta suradnja, ističu izvori bliski hrvatskom predsedniku, ni na koji način ne dovodi u pitanje čvrsto načelo individualnog pristupa ulaska u euroatlantske integracije na kojemu inzistira Hrvatska.

U četvrtak predsjednik Mesić će se, pri povratka u Zagreb, sastati s albanskim visokim dužnosnicima - predsjednikom, premijerom i ministrom vanjskih poslova - te s njima razgovarati, među ostalim, o bilateralnoj suradnji Hrvatske i Albanije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara