predsjednik mesić u požegi

Predsjednik Republike Stjepan Mesić boravio je danas u radnom posjetu Požeškoslavonskoj županiji.

Domaćini, požeško-slavonski župan Anto Bagarić i predsjednik Županijske skupštine Vlado Zec, zatražili su predsjednikovu potporu u realizaciji razvojnih projekata u području vodoprivrede kao što su sustav Šumetlica i akumulacija Londža.

Da će te projekte, vrijedne oko 200 milijuna kuna, sufinancirati i Hrvatske vode potvrdio je danas i direktor HV-a Jakša Marasović. On je naglasio da će Hrvatske vode ove godine u Požeško-slavonskoj županiji u redovito održavanje vodoopskrbnog sustava uložiti 24 milijuna kuna što je dvostruko više nego lani.

Na sastanku s požeškim gospodarstvenicima predsjednik Mesić zauzeo se za bolju stimulaciju proizvodnje i izvoza izmjenama zakonske regulative. Iako je u Požeško-slavonskoj županiji, za razliku od hrvatskog prosjeka, izvoz veći od uvoza, stimulacija i poticaji su nedovoljni, ocijenio je Mesić.

´Moje je zanimanje upravo za proizvodnju namijenjenu izvozu kako bi Hrvatska promijenila nepovoljan odnos; izvozimo 4,5 milijardi dolara, a devet milijardi uvozimo. To je na dugi rok neodrživo´, kazao je Mesić. Razgovarali smo o tome što bi trebalo sve učiniti da se više proizvodi i izvozi i to ćemo uputiti na adrese onih koji su za to nadležni, dodao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom boravka u Požegi Mesić je posjetio i Osnovnu školu ´Julije Kempf´ u kojoj se školuju i djeca s posebnim potrebama. Susreo se i s članovima udruga slijepih, invalida cerebralne i dječje paralize. Kazao je kako drži da je napredno i demokratski zrelo ono društvo koje štiti te kategorije stanovništva.

Na upit novinara komentirao je i aktualna zbivanja istaknuvši kako se nada da će se i nakon uvođenja radne obveze liječnicima pregovori nastaviti što bi trebalo dovesti do razumnog rješenja: ´Nije trebalo tjerati Vladu da uvede radnu obvezu. Ona je to učinila radi pacijenata i građana, a ne radi sebe. Trebalo je dogovorom riješiti probleme jer se iz proračuna može dati onoliko koliko društvo ima´, kazao je Mesić.

Odgovarajući na pitanje o privatizaciji sisačke Željezare i njezine prodaje ruskom partneru, predsjednik Mesić ponovio je kako je njegov interes u svemu bio samo podržati ostanak na poslu svih zaposlenih u Željezari, pa i zapošljavanje novih ljudi. Ističući kako mu je žao što je došlo ´do nerazumijevanja i nepotrebnog problema u javnosti´, onima koji ga kritiziraju poručio je da ga ´kritiziraju oni kojima tragovi smrde od Dubrovačke banke do osječkih pretvorbenih manipulacija, oni koji su upleteni do kraja u stvarne prijevare.´ Sada bi oni htjeli meni pripisati nešto što sam tobože učinio namjerno. Namjerno sam dao podršku da se zadrže radna mjesta i zaposle još i drugi, rekao je Mesić.

Nakon kave s Požežanima na središnjem gradskom trgu predsjednik Mesić uputio je čestitke i skupini od 60 parova s više od 50 godina bračnog staža.

Posjet Požeško-slavonskoj županiji završio je obilaskom industrijske zone u općinskom središtu Velika gdje je upoznat i s planom izgradnje tvornice pitke vode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara