Predsjednik Mesić završio posjet Grčkoj

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak je posjetom antičkom proročištu i svetištu Delfima završio trodnevni službeni posjet Grčkoj, koji je ocijenio uspješnim.

"Imali smo dobre razgovore sa svim čelnim ljudima Grčke, dobili smo uvjeravanja da će nas Grčka podržati na našem putu u Europu, a većinom smo razgovarali o jačanju gospodarske suradnje", rekao je Mesić hrvatskim novinarima nakon razgledanja Delfa.

Prema njegovim riječima sada je najvažnije da gospodarstvenici dviju država prepoznaju priliku, jer će u tom slučaju brzo biti riješena pitanja prometnog povezivanja - plovnog i zračnog.

"Sve ovisi o privrednoj suradnji", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Kako je rekao, među gospodarskim temama prednjačila su pitanja područja turizma i brodogradnje, a najviše riječi u razgovorima i s predsjednikom i s premijerom i u parlamentu, bilo je o Jadransko-jonskoj autocesti.

"Iznenadila me zainteresiranost Grčke za Jadransko-jonsku autocestu jer su sada Grci shvatili što to donosi cijeloj zemlji, ali i regiji", rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik smatra da bi i Europa trebala prepoznati korisnost te autoceste jer će ona "probuditi gospodarske i ljudske potencijale cijele regije" a osim fizičkog, značit će i političko povezivanje sa zapadnom Europom.

Hrvatski se predsjednik na mjestu najpoznatijeg proročišta stare Grčke našalio na račun skorašnjih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Evo završili smo u Delfima i vidjeli gdje je bila proročica, ali sam zaboravio pitati kakav će biti ishod naših izbora. No, mislim da ga ionako znam", rekao je Stjepan Mesić, ali nije rekao što "zna".

Predsjednik Mesić posjet Grčkoj počeo je u ponedjeljak razgovorom s grčkim predsjednikom Konstantinosom Stefanopulosom koji mu je ponovio kako Grčka pruža punu potporu hrvatskom ulasku u EU, ali i istaknuo da je od sada to pitanje u rukama Europske komisije i njezine procjene hrvatske aplikacije te same Hrvatske i njezine sposobnosti da se pripremi i pregovara s EU.

Predsjednik parlamenta Apostolos Kaklamanis "prijateljima Hrvatima zaželio je uživanje u blagodatima mira i demokracije i sudjelovanje u ostvarenju vizije ujedinjene Europe". Hrvatski predsjednik podsjetio je kako je EU na summitu u Solunu potvrdila ulazak u svoje redove svih zemalja koje ispune tražene uvjete i standarde.

Hrvatski je predsjednik drugoga dana posjeta, u srijedu potpisao Povelju o olimpijskom primirju razgovara s grčkim premijerom Kostasom Simitisom predstavnicima triju oporbenih stranaka u grčkom parlamentu i zamjenicom atenske gradonačelnice.

Predsjednik Mesić sedmi je šef države koji je potpisao Povelju o primirju, zajednički projekt Grčke i UN-a koji je prošlog mjeseca dobio potporu 190 zemalja koje su u općoj skupštini UN-a potpisale Deklaraciju o primirju.

U razgovoru s grčkim premijerom Simitisom, osim o Jadransko-jonskoj autocesti bilo je riječi i o potrebi jače suradnje među zemljama regije i o bilateralnoj suradnji Hrvatske i Grčke.

Predsjednik Mesić će se, kako se očekuje, u Zagreb vratiti kasno poslijepodne.

(Hina) dam rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara