PREDSJEDNIK NORVEŠKOG PARLAMENTA POSJETIO SABOR

Predsjednik norveškog parlamenta Jorgen Kosmo sa parlamentarnim izaslanstvom razgovarao je u petak u Hrvatskom saboru s članovima saborskog Odbora za vanjsku politiku, Odbora za međuparlamentarnu suradnju i Odbora za financiranje i državni proračun, priopćila je Služba za odnose s javnošću Hrvatskog sabora.

Na razgovorima je ocijenjeno da su ukupni odnosi Hrvatske i Norveške veoma dobri i prijateljski, te da nema nijednog otvorenog pitanja, što je dobra osnova za njihovo daljnje snaženje, posebice na planu gospodarske suradnje, priopćeno je.

Potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Nikola Ivaniš iznio je hrvatske vanjskopolitičke prioritete - daljnje ubrzavanje procesa približavanja prema punopravnom članstvu u EU-u i NATO-u.

Kosmo je izrazio punu potporu nastojanjima Hrvatske na putu u euroatlanske integracije, rekavši da NATO treba ostati otvoren za sve koji žele u ovaj savez i koji mogu zadovoljiti zadane standarde.

Hrvatska na tom putu nema prepreka, izuzev vremena potrebnog za zadovoljavanje kriterija, a osnovni su političko demokratska kontrola oružanih snaga i kompatibilnost hrvatskih oružanih snaga onima u zemljama NATO-a. Norveška očekuje da će Hrvatska ove uvjete moći zadovoljiti u naredne dvije godine, kazao je Kosmo, priopćeno je iz Sabora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac zahvalio je Norveškoj na kontinuiranom slanju humanitarne pomoći Hrvatskoj, naglasivši da Hrvatska treba slijediti izuzetno dobra norveška iskustva na planu regionalne suradnje.

Predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun Šime Prtenjača rekao je da Hrvatska nije zadovoljna stanjem u gospodarstvu, a što je posljedica dugogodišnjeg socijalističkog tržišta, tehnološke zaostalosti, potom ratnih djelovanja i konačno, privatizacijskih pogrešaka.

Predsjednik norveškog parlamenta rekao je da podupire suradnju dviju država u industriji i komercijalnom sektoru, a Hrvatska i Norveška u ujedinjenoj Europi zajednički trebaju pridonijeti razvoju demokracije, borbi protiv terorizma i jačanju sigurnosti, priopćeno je iz Sabora.

(Hina) xpp/xdv ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara