Predsjednik Republike čile dodijelio počasnu medalju Jerku Ljubetiću

ILEANSKI predsjednik Ricardo Lagos dodijelio je u povodu stote obljetnice rođenja Pabla Nerude jednu od sto počasnih predsjedničkih medalja hrvatskom profesoru Jerku Ljubetiću.

Medalju koja obilježava stotu godišnjicu rođenja čileanskoga pjesnika i nobelovca Pabla Nerude (1904.-1973.), Jerku Ljubetiću uručit će 12. srpnja na svečanosti u Zagrebu čileanski veleposlanik u Hrvatskoj Jorge Dupouy Grez, izvijestilo je danas čileansko Veleposlanstvo.

Ljubetiću je medalja dodijeljena zbog doprinosa u istraživanju i prevođenju čileanske književnosti.

"Moj španjolski jezik rodio se iz ljubavi prema čileanskoj književnosti, koju su stvorili pisci hrvatskoga podrijetla", izjavio je Jerko Ljubetić, inače profesor engleskog i hrvatskog jezika.

U suvremenih čileanskih pisaca hrvatskoga podrijetla, Ljubetić pronalazi znatan utjecaj Pabla Nerude, koji je u čileansku literaturu unio univerzalno-humanističku tematiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čileanskoj književnosti u posljednjih 150 godina javilo se oko stotinu i trideset pisaca hrvatskoga podrijetla, od kojih su neki objavili vrhunska djela.

Umirovljeni profesor Jerko Ljubetić (Sutivan, 1933.) radio je u splitskom Zavodu za školstvo kao savjetnik za strane jezike te predavao u školama Splitu i Čileu.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara