Predsjednik republike i vrhovni zapovjednik čestitao Dan oružanih snaga

PREDSJEDNIK Republike i vrhovni zapovjednik Stjepan Mesić čestitao je sutrašnji Dan Oružanih snaga RH časnicima, dočasnicima, vojnicima, vojnim službenicima i namještenicima, pripadnicima Oružanih snaga.

Također je pripadnicima Hrvatske kopnene vojske čestitao Dan njihove grane.

"Već je punih 12 godina proteklo od povijesnog dana postrojavanja Zbora narodne garde na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Bio je to začetak hrvatskih Oružanih snaga, vojske koja je svojom snagom, hrabrošću, odlučnošću i uvježbanošću obranila svoju Domovinu i ostvarila stoljetni hrvatski san", stoji u Mesićevoj čestitki.

Predsjednik podsjeća kako se nakon burnih i bremenitih ratnih godina, koje su obilovale i slavnim i tužnim danima, nakon sjajnih pobjedonosnih operacija Bljeka i Oluje, i još mnogih, Hrvatska vojska našla pred novim zadaćama, novim izazovima. Dodaje kako je nakon dugih pet godina rata, uslijedilo razdoblje prelaska na mironodopski ustroj. "Za mnoge je od vas to razdoblje bilo vrlo teško. Nasilno otrgnuti iz mirne svakodnevice, prisiljeni uzeti oružje u ruke i braniti svoju obitelj, dom i svoju zemlju, sada ste se ponovno morali prilagoditi novom načinu života i rada, novim prioritetima", ocijenio je Mesić. "Najveći dio vas, dokazujući time svoju profesionalnost i odanost pozivu hrvatskog vojnika, to je i uspio", naglasio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni zapovjednik istaknuo je kako je u proteklih nekoliko mjeseci napokon zaživio proces preustroja Hrvatske vojske. "Ovaj proces ima za cilj samo jedno - Oružane snage preustrojiti u suvremenu vojnu silu, sposobnu braniti suverenitet i teritorijalni integritet Republike Hrvatske, ujedno kompatibilnu vojskama zapadnih demokracija", stoji u čestitki. "Brojčano manja, ali suvremeno opremljena i obučena Hrvatska vojska, te će zadaće izvršavati, duboko vjerujem, jednako profesionalno i učinkovito kao i sve dosadašnje", drži Mesić.

Napomenuo je kako paralelno s provedbom preustroja Oružane snage uspješno izvršavaju preuzete obveze članstva u Partnerstvu za mir, te sudjeluju u mnogim mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. Provedba drugog ciklusa MAP-a koji nas ubrzano približava članstvu u NATO savez, ujedno će pridonijeti općoj sigurnosti i stabilnosti a ovim prostorima, te Hrvatsku još više približiti Europskoj uniji, ocijenio je predsjednik.

Svim dosadašnjim pripadnicima Hrvatske vojske čestitao je ne samo na ratnim uspjesima, već i na svim postignućima u razvoju i stvaranju vojske mlade Hrvatske države, vojske koja je u proteklih 12 godina sakupila bogatija i draogcjenija iskustva od mnogih vojski svijeta. Upravo zato svoju slobodu i samostalnost moramo duboko cijeniti i znati trajno sačuvati. Ne samo zbog nas koji još uvijek nosimo sjećanja na Domovinski rat, već i zbog onih koji su svoje živote, svoje zdravlje i svoju sudbinu podali za bolji život svih nas. Njihovu plemenitost, nesebičnost i hrabrost ne smijemo nikada zaboraviti, naglasio je predsjednik Mesić.

U prigodi Dana OSRH svim promaknutim, pohvaljenim i nagrađenim pripadnicima Oružanih snaga vrhovni zapovjednik uputio je posebne čestitke, a svima je zaželio još puno profesionalnih i osobnih uspjeha.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara