Predsjednik Sabora predložit će raspravu o haaškim optužnicama saborskom Odboru za vanjsku politiku

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, nakon sjednice proširenog saborskog Predsjedništva izjavio je večeras da će predložiti da se rasprava o političkim kvalifikacijama u haaškim optužnicama provede u saborskom Odboru za vanjsku politiku, ne prejudicirajući mogućnost da se ta točka uvrsti u dnevni red saborskog zasjedanja.

Na današnjem sastanku saborskog Predsjedništva - na kojem se razmatrala mogućnost izvanredne saborske sjednice na kojoj bi se raspravljalo o novim Haaškim optužnicama protiv hrvatskih generala Mladena Markača i Ivana Čermaka - uz predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednike parlamentarnih klubova, sudjelovali su i predsjednik Vlade Ivo Sanader, ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, te predsjednici političkih stranka.

Održavanje izvanredne saborske sjednice s tim u vezi zatražili su HSS i HSP.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks dodao je kako postoje različita stajališta pojedinih parlamentarnih klubova i političkih stranaka u Saboru, te da se ozbiljno razmatraju argumenti "za" i "protiv" saborske rasprave o tome što je svrsihodno za interese Republike Hrvatske i njezinu vjerodostojnost, ali i obranu optuženih generala Markača i Čermaka u Haagu.

Upitan kada će donijeti odluku o HSS-ovom i HSP-ovom zahtjevu za raspravu o tom pitanju, Šeks je odgovorio da postoji rok od 30 dana od dana primitka prijedloga, a koji teče od 9. ožujka.

"O tome, prema Poslovniku, ne mogu odlučiti sam, nego ću obaviti sve potrebne konzultacije s predsjednicima svih političkih stranaka u Saboru", rekao je Šeks.

Također je najavio da će iduća saborska sjednica početi 23. ožujka i trajat će do 2. travnja, a na dnevnom redu za sada su 23 točke.

Predsjednik Vlade i HDZ-a, Ivo Sanader, novinarima je izjavio kako je na današnjoj sjednici saborskog Predsjedništva iznio što Vlada namjerava poduzeti u interesu obrane istine o Domovinskom ratu, kada je riječ o onim djelovima Haaških optužnica koji nisu prihvatljivi.

"Rasprava se uglavnom vodi o tome na koji način, i treba li voditi saborsku raspravu", rekao je Sanader.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je kao predsjednik stranke, HDZ-a, iznio svoje mišljenje da to pitanje treba razmotriti na saborskom Vanjskopolitičkom odboru, koji je na neki način i matični odbor, te nakon toga donijeti konačnu odluku o održavanju saborske rasprave.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan smatra da treba raspravljati, i da u raspravi svatko mora snositi odgovornost za izrečena stajališta o, kako je kazao, "delikatnoj temi kao što se suradnja Hrvatske s Haaškim tribunalom".

Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić, pojašnjavajući svoj (pisani) zahtjev za izvanrednom saborskom sjednicom, rekao je da je predložio raspravu o političkim inkriminacijama sadržanim u haaškim optužnicama, posebno u dijelu koji govori o udruživanju radi "zločinačkih pothvata".

"To je teška inkriminacija (hrvatske) državne politike toga vremena, i u suprotnosti je s deklaracijom o Domovinskom ratu", istaknuo je Tomčić.

Ocijenio je da je parlament taj koji može na politički način odgovoriti "stoje li takve inkriminacije ili ne". "Na predsjedniku Hrvatskog sabora je da odlučio o toj inicijativi, sa svim implikacijama koje bi iz toga mogle nastati", kazao je Tomčić.

"Nismo tražili raspravu o meritumu optužnice, no ne smatramo da na bilo koji način treba dovesti u pitanje suradnju sa Haaškim sudom, ali politička inkriminacija se jedino može raspraviti u Saboru", dodao je Tomčić.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić rekao je da je njegova stranka ustrajala na održavanju (izvanredne) saborske rasprave vezane za haaške optužnice, smatrajući da je ona potrebna, budući je dovedena u pitanje Deklaracija o Domovinskom ratu, te da Hrvatski sabor ne može ostati po strani kada je riječ o obrani istine u Domovinskom ratu.

"Ne osporavamo vladine poteze, no Hrvatski sabor ima obveze i ustavne ovlasti, i inzistiramo na održavanju plenarne sjednice, jer bi njezino odgađanje moglo zakomplicirati stvari", ocijenio je Đapić.

"Ne vidimo razloga za izbjegavanje saborske rasprave o tome i tim više me čudi što je vladajuća većina pokušava izbjeći", dodao je predsjednik HSP-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara