Predsjednik Sabora primio izaslanstvo Zajednice povratnika Hrvatske

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić primio je danas članove Predsjedništva Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH), na čelu s predsjednikom Josipom Kompanovićem, koji su ga izvijestili o problemima povratnika na područjima od posebne državne skrbi.

Predstavnici ZPH kao najakutnije probleme istaknuli su nezaposlenost te odlazak mladih i obrazovanih ljudi, što smatraju alarmantnim, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika Sabora.

Tomčić je izrazio razumijevanje za poteškoće s kojima se svakodnevno susreću povratnici, a koje su prije svega posljedica neobnovljenog gospodarstva na tim područjima. Pozvao je predstavnike Zajednice da se uključe u predlaganje odgovarajućih projekata kojima bi se rješavali problemi povratnika u područjima od posebne državne skrbi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik ZPH-a Josip Kompanović novinarima je danas rekao da su od Tomčića dobili potporu u rješavanju problema povratnika, odnosno da Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo preuzme cjelokupnu obnovu kako bi se zaustavio taj alarmantan trend da obnova gospodarstva i zapošljavanje ne prate pozitivne rezultate u obnovi kuća i povratku. Tomčić je, rekao je Kompanović predložio da se to riješi posebnom uredbom.

Naveo je da im je obećao da će se založiti da Vlada počne provoditi odluke Hrvatskog sabora o refundiranju troškova najma za stanove i kuće u vrijeme progonstva. Sabor je tu odluku donio u srpnju prošle godine, ali je Vlada još uvijek ne provodi, a prognanicima se zbog neplaćanja najma provodi ovrha imovine, navodi Kompanović.

Dodao je da je Tomčić podržao prijedlog ZPH-a da Vlada organizira javne radove na područjima od posebne državne skrbi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara