Predsjednik slovenskog parlamenta hrvatsku vladu na odlasku iskritizirao i optužio za populizam

Predsjednik slovenskog parlamenta hrvatsku vladu na odlasku iskritizirao i optužio za populizam

Foto: Hina

PREDSJEDNIK slovenskog parlamenta Milan Brglez kazao je u obraćanju slovenskim diplomatima na njihovom godišnjem okupljanju na Brdu kod Kranja kako se nada da će buduća hrvatska vlada u odnosima sa Slovenijom postupati drukčije od sadašnje koju je optužio za populizam i odstupanje od međusobnih dogovora.

"Odnosi s Hrvatskom trenutačno su nejasni, a međusobnog povjerenja je malo", ocijenio je Brglez, jedan od najbližih suradnika premijera Mire Cerara i član njegove stranke.

"Glavni razlog nepovjerenja je to što je Hrvatska više puta odstupila od okvira koji su bili dogovoreni, a to je ono što zabrinjava", dodao je, te izrazio nadu da će se stvari promijeniti s novom hrvatskom vladom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će ona biti mudrija od dosadašnje, da neće na ozbiljnim pitanjima koja se često dotiču nacionalnog interesa htjeti dobivati jeftine političke poene. Populizam je krajnje opasna stvar, kad se s njim jednom krene, onda ga je teško zaustaviti", kazao je Brglez, dodavši da bi se odnosi popravili ako Hrvatska pristane na nastavak arbitražnog postupka o granici.

"Nadam se da će Hrvatska u tom postupku nastaviti surađivati, to bi na dugi rok bitno popravilo naše odnose i bilo uzor za rješenje sličnih otvorenih pitanja u regiji", kazao je Brglez.

Na odnose s Hrvatskom u svojim su se istupima pred svojim diplomatima prethodna dva dana osvrnuli i premijer Miro Cerar, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, te predsjednik Borut Pahor.
Svi su za nešto oslabljene odnose dviju država u prošloj godini ocijenili kako je za to odgovorna Hrvatska jer je odstupila od arbitražnog sporazuma o granici, i diplomatskim notama reagirala na podizanje žičane ograde na granici, umjesto da je - kako su naveli - reagirala konstruktivno i zajedno sa Slovenijom djelovala na smanjenju izbjegličkog priljeva u Europsku uniju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara