Predsjednik Svjetske banke će podnijeti ostavku zbog ljubavi?

PREDSJEDNIK Svjetske banke Paul Wolfowitz pod snažnim je pritiskom da podnese ostavku zbog afere u kojoj je, koristeći se svojim položajem, pokušao isposlovati napredovanje i znatnu povišicu ženi s kojom je u ljubavnoj vezi.

Wolfowitz sada lobira kako zna i umije kod ministara financija i razvitka svjetskih velesila koji su se sastali u Washingtonu. Trenutno ga podržavaju neki afrički vođe, Japan, i SAD, ali ne i europski čelnici.

Britanski ministar razvitka Hilary Benn izrazio je žaljenje što će afera predsjednika Wolfowitza zasjeniti sastanak Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu.

"Smatram da on mora odlučiti da li, uzimajući u obzir ovakvu pogrešku, ima kredibilitet za izvršavanje svojih dužnosti." - rekao je njemački ministar za razvoj BBC-u.

Ubrzo nakon što je Wolfowitz došao na sadašnju dužnost, njegova djevojka, rodom iz Libije, Shaha Riza, premještena je u State Department kako bi se izbjegao sukob interesa.

Wolfowitz je na kraju i priznao da je on zaslužan za nagli rast plaće zaposlenice Svjetske banke, koja je na kraju bila veća od plaće američke državne tajnice Condoleezze Rice.

V.Š.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara