Predsjednik uprave Yad Vashema zahvalio Mesiću

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u četvrtak pismo Avnera Shaleva, predsjednika Uprave Memorijalnog centra Yad Vashem u Jeruzalemu, u kojem Mesiću zahvaljuje na njegovoj nazočnosti na otvaranju novog muzeja u Yad Vashemu, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

Shalev je u pismu zahvalio Mesiću što je nazočio otvaranju novog muzeja u Yad Vashemu, naglašavajući kako je hrvatski predsjednik svojim dolaskom u Jeruzalem poslao svijetu snažnu poruku, ponovno potvrđujući nužnost ujedinjavanja snaga u borbi protiv antisemitizma i rasizma.

Predsjednik Uprave Yad Vashema osobito ističe riječi što ih je predsjednik Mesić izgovorio na okruglom stolu upriličenom uz otvaranje novog muzeja - kako je potrebno suočiti se s prošlošću i uhvatiti u koštac s njezinim implikacijama, nastavlja se u priopćenju.

Shalev je u pismu izrazio želju da Hrvatska i Memorijalni centar Yad Vashem učvrste suradnju u obrazovanju, istraživanju i održavanju sjećanja, dodajući kako ćemo se "zajedno sjećati prošlosti i oblikovati budućnost".

Pismo predsjednika Uprave Yad Vashema predala je Uredu predsjednika izraelska veleposlanica u Hrvatskoj Yael Rubinstein.

Novi povijesni muzej holokausta otvorio je izraelski predsjednik Moshe Katsav 15. ožujka u nazočnosti tridesetak državnika i visokih dužnosnika iz cijelog svijeta, među kojima je bio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Novi muzej holokausta vrijedan 100 milijuna dolara četiri je puta veći od dosadašnjeg muzeja koji je odlukom izraelskog parlamenta Knesseta utemeljen 1953. godine.

Novi centar prostire se na 4200 četvornih metara a sastoji se od povijesnog muzeja holokausta, dvorane imena i izložbenog paviljona.

Kako ističu u Yad Vashemu, cilj Memorijalnog centra je dokumentiranje, istraživanje i njegovanje uspomena na stradanje šest milijuna Židova u Drugom svjetskom ratu. Arhiv muzeja sadrži 62 milijuna stranica dokumenta, dva milijuna i 675 tisuća fotografija, na tisuće filmova i video kazeta sa svjedočenjima preživjelih.

Knjižnica u Yad Vashemu najznačajnija je knjižnica o holokaustu s 90.000 naslova.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara