Predsjednik ustavnog suda BiH se povlači

Predsjednik ustavnog suda BiH se povlači
PREDSJEDNIK Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić koji je osumnjičen za primanje mita najavio je kako će se početkom sljedeće godine povući s te dužnosti, godinu i pol prije isteka mandata.

"Posljedni neutemeljeni napadi na mene i sumnjičenja da sam uzimao mito samo su ubrzali donošenje odluke o povlačenju s dužnosti predsjendika Ustavnog suda BiH o čemu razmišljam već skoro pola godine", kazao je Tadić kako ga u četvrtak citira sarajevski "Dnevni avaz".

On je pojasnio kako dužnost u Ustavnom sudu kani napustiti prije svega zbog narušena zdravlja te što misli kako je u protekom razdoblju uspio uspostaviti strukturu Suda koja će mu osigurati učinkovito djelovanje.

Posebni odjel za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije pri Tužiteljstvu BiH prošlog je tjedna osumnjičio Tadića da je primio mito u iznosu od 100 tisuća eura kako bi utjecao na donošenje odluke o ukidanju imuniteta nekolicini bivših i sadašnjih dužnosnika kojima prijeti kazneni progon zbog pronevjera i zloporaba položaja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima je i sadašnji član Predsjedništva BiH Dragan Čović a sukladno odluci Ustavnog suda, očekuje se da i njemu bude ukinut imunitet što bi otvorilo prostor podizanju optužnice i protiv njega.

Tužitelj Mats Mattson zatražio je da se Tadića izuzme iz odlučivanja u ovom i sličnim slučajevima što Ustavni sud nije prihvatio.

Tadić i ostali suci Ustavnog suda protumačili su ovaj postupak državnog tužiteljstva kao krajnje neprimjereni pritisak na pravosuđe.

Za sada nije poznato nastavlja li se istraga protiv Tadića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara