Predsjednik Židovske zajednice upozorava na antisemitizam

Predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakov Finci izjavio je da u BiH ima znakova antisemitizma te ocijenio da bi smirivanje krize na Bliskom istoku moglo dovesti do nestanka antisemitizma koji je uzrokovan tom krizom.

Nedavno je bošnjački publicist Fatmir Alispahić u jednom novinskom članku omalovažavao Židove i umanjivao njihova stradanja u holokaustu za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Pojedini elektronički mediji na bosanskom (bošnjačkom) jeziku u zadnje vrijeme u svojim emisijama objavljuju sadržaje u kojima se pogrdnim riječima govori o Židovima.

"Ovo što se u BiH događa ovih dana odjek je intifade s Bliskog istoka, ali i odjek antisemitizma koji se javlja u Zapadnoj Europi", rekao je Finci bosanskohercegovačkoj redakciji TV Glasa Amerike u emisiji koju je u četvrtak ponovno emitirala mjesna TV Mostar. Finci je rekao da u BiH postoji "čudni slučaj antisemitizma bez Židova, jer u BiH trenutačno živi samo 1000 Židova koji nikome nisu opasnost niti konkurencija".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Židovi u svijetu podržavaju pravo na opstanak države Izraela ali ne podupiru bilo koju konkretnu politiku izraelske vlade", kazao je Finci. On smatra da bi smirivanjem krize na Bliskom istoku između Izraelaca i Palestinaca moglo dovesti do nestanka antisemitizma koji je uzrokovan tom krizom.

(Hina) xpg ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara