PREDSTAVLJEN GLAZBENI FILM "KALVARIJA" NANE ŠOJLEV

Glazbeni film "Kalvarija" autorice i redateljice Nane Šojlev, koji je danas predstavljen u prostorijama Ansambla Lado, vizualizacija je istoimenog oratorija kojeg je Ljubo Stipišić napisao još 1993. godine za Ansambl Lado.

Film je nastao kao rezultat suradnje Hrvatske televizije i Lada, a na HTV-u će biti emitiran u dva dijela i to: prvi dio 8. travnja u 17.40 sati, a drugi dio 9. travnja 2004.

Kako je rekao urednik Aleksej Pavlovsky, i oratorij i film prate događanja vezana uz procesijski fenomen na Hvaru star gotovo pet stoljeća. Procesijski fenomen Za križem dio je pučke pobožnosti na otoku Hvaru tijekom Velikog tjedna, kojom puk molitvom i glagoljaškim pjevanjem štuje Isusove muke. Procesija Za križem odvija se u noći između Velikog četvrtka na Veliki petak i to kroz mjesta Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku. Hodočasnici kreću u 22 sata i molitvom i pjesmom obilaze ostale crkve, te ujutro zajedno s križonošom i pjevačima, nakon što su prešli tridesetak kilometara, stižu u svoju ishodišnu župu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipišić je oratorijem "Kalvarija" nastojao dočarati intimni doživljaj vjere i njezinih misterija u dušama domaćeg seoskog stanovništva, pri čemu se njihov predajni glazbeni izraz uklopio u kanoniziranu strukturu Pasije, prikaza posljednjih sati Isusovog zemaljskog života, rekao je Pavlovsky.

(Hina) xkt yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara