PREDSTAVLJEN "KUHARSKI KANCONIJER 2" VELJKA BARBIERIJA

Književna kuharica "Gurmanska sjećanja Mediterana, Kuharski kanconijer 2", drugi nastavak trilogije književnika i gastronoma Veljka Barbierija, predstavljena je danas u zagrebačkoj knjižari "Tamaris".

Prvi "Kanconijer" oživio je antičku kuhinju i pokazao kako je njezino naslijeđe duboko ukorijenjeno u današnjem kulinarstvu, a drugi pokazuje koliko je srednjevjekovna kuhinja utjecala na dalmatinsku, rekao je Igor Mandić.

Iz oba "Kanconijera" naučio sam puno o komparativnoj gastronomiji, međusobnom prenošenju utjecaja među kulturama, napomenuo je Mandić. Dodao je da je Barbierova "ljepota riječi podjednako važna kao i mudrost njegovih tekstova".

Barbieri je najavio treći nastavak trilogije kojom povijesno i civilizacijski prikazuje gastronomsku baštinu ovog dijela Sredozemlja. Taj projekt rezultat je povijesnih i kulinarskih istraživanja njegovih i obiteljskih sjećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kuharski kanconijer 2" sadrži 155 recepata. Svakoj cjelini od po tri recepta prethodi književni tekst. Knjiga ima 202 fotografije jela koje je sam autor fotografirao i pripremio.

Prvi dio, preveden na engleski, njemački i talijanski, izišao je uoči prošlog Božića i dosad je imao tri izdanja.

Knjigu je izdao zagrebački nakladnik "Profil".

Veljko Barbieri (1950., Split) je prozaik, autor brojnih kazališnih i dramskih djela za radio i TV, u kojima kao i u svojim knjigama, obrađuje temu sredozemnog naslijeđa Dalmacije. Napisao je 14 knjiga proze, a neke od njih prevođene su na strane jezike. Dobitnik je mnogih književnih nagrada. Piše kolumnu u tjedniku "Nacional" od koje je nastao "Kuharski kanconijer".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara