Predstavljen prijevod "Enciklopedije glazbala" Roberta Dearlinga

"Enciklopedija glazbala" u nakladi zagrebačkoga Znanja predstavljena je danas u Gradskoj biblioteci u Zagrebu uz program rane glazbe koji je na renesansnim glazbalima izveo zagrebački ansambl "Minstrel".

U knjizi se na više od 230 stranica i više od 250 ilustracija obrađuju stara, nova, poznata i zastarjela glazbala iz cijelog svijeta.

Osim značajka glazbala Enciklopedija donosi povijest njihova nastanka, uporabu i mjesto u znanstvenoj povijesti te navodi najvažnija djela skladana za ta glazbala.

Skladatelj Marko Ruždjak, stručni redaktor prijevoda, rekao je kako knjiga popunjuje prazninu na području glazbala te da na rijetko uspješan način spaja popularnu i stručnu razinu izraza.

Sadržaj knjige izložen je u šest poglavlja po porodicama glazbala te obrađuje najvažnija glazbala u njima - drvena i limena puhačka glazbala, žičana glazbala, udaraljke, klavijature, elektronička glazbala i nezapadnjačka glazbala.

Ruždjak je istaknuo da su neke dvojbe iz povijesti glazbala dobro riješene poput mjesta i osobina viole u svijetu glazbala.

Engleski izvornik autora Roberta Dearlinga pojavio se 1996. u Velikoj Britaniji, a na hrvatskom izdanju Enciklopedije glazbala radilo je pet glazbenih suradnika i pet prevoditelja.

Isti izdavač prošle je godine objavio Enciklopediju ozbiljne glazbe.

(Hina) xiluc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara