predstavljen program održivog razvoja za elafitsko otočje

Na Elafitskim otocima Šipanu, Lopudu i Koločepu danas je predstavljen program održivog razvoja za otoke Bobaru, Mrkan i Molunat.

Riječ je o jednom od ukupno 26 sličnih programa za razvoj hrvatskih otoka, kojega je nositelj Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva.

Projekt su izradili planeri splitske tvrtke "Urbos" u suradnji sa Zavodom za prostorno planiranje Dubrovačko-neretvanske županije.

Kako je istaknuo član Poglavarstva grada Dubrovnika za otoke Antun Kisić, taj program održivog razvoja trebao bi dati početne smjernice gospodarskog razvoja tih otoka, uzimajući u obzir i njihovu ekološku očuvanost. "Program bi trebao odrediti budućnost otoka, zadržati na njima stanovnike i omogućiti im bolji gospodarski razvoj", kazao je Kisić.

Autor projekta Zoran Radman iz "Urbosa" kazao je kako se u programu predviđa analiza stanja na otocima i nakon toga i podrobnija raščlamba s prijedlozima za poticaj razvoja gospodarstva.

Program za Elafitsko otočje - Bobaru, Mrkan i Molunat - ispunjava tri ključna elementa održivog razvoja, a to su gospodarska, društvena i ekološka održivost, a njegova provedba ovisit će o samim otočanima, ocijenio je Radman.

(Hina) hš mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara