Predstavljen projekt reforme državne uprave

PROJEKT reforme državne uprave u okviru CARDS-a, pod nazivom "Podrška reformi civilnih službi", predstavljen je u u Zagrebu, a o njemu su govorili šef Delegacije Europske komisije u RH Jacques Wunenburger, potpredsjednik Vlade Goran Granić i ministrica pravosuđa Ingrid AntičevićMarinović.

Ovaj je projekt bitan za sve zemlje u procesu pridruživanja EU, pa tako i za Hrvatsku koja je, rekli su sudionici predstavljanja, već napravila značajne korake u postupku reforme državne uprave.

Projekt reforme državne uprave u sklopu programa CARDS, prvi je projekt što ga financira Europska unija. Ona time izravno pomaže hrvatskoj Vladi u zadaći reforme državne uprave, rekao je Wunenburger.

Reforma uprave je kamen temeljac Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na to da administrativni kapacitet hrvatske državne uprave mora biti dovoljan da razvije i provede novo zakonodavstvo, vezano za zakonodavstvo i politiku EU-a, kazao je.

Wunenburger je dodao da će se projekt reforme državne uprave realizirati u sklopu programa CARDS, tehničko-financijske pomoći EU-a zemljama jugoistočne Europe koje sudjeluju u procesu stabilizacije i pridruživanja a za što EU izdvaja 23 milijuna eura u razdoblju od 2001. do 2004. godine.

"Europska unija treba suvremene državne uprave koje su stabilne, transparentne, i, što je vrlo bitno, da nisu politički pristrane", istaknuo je veleposlanik Wunenburger.

On je ocijenio da je brzina približavanja EU-u u rukama Hrvatske, a također je naglasio da je prilagodba državne uprave vrlo važna za članstvo u Europskoj uniji.

Granić je rekao da je to je jedan od projekata pomoći koje Hrvatska dobiva i koji su joj prijeko potrebni.

"Ono što je važno je to da je hrvatska vlada prepoznala da mora pokrenuti cjelovitu reformu u kojoj je ovaj projekt samo dio", ustvrdio je.

On je rekao da će stručna potpora CARDS programa biti za Hrvatsku od dragocjene pomoći.

Ministrica Antičević govorila je o mjerama koje je Hrvatska poduzela u procesu reformi, posebice s naglaskom na dvije najznačajnije skupine problema: osuvremenjivanja službeničkog sustava i djelotvornijeg ustroja tijela državne uprave.

"Ogledalo svake države je dobar državni službenik", istaknula je.

Provedba ovog projekta počela je krajem studenog 2002. i očekuje se da će trajati 21 mjesec. Konzorcij tvrtki s Britanskim savjetom na čelu provodi projekt koji se usredotočuje na tri glavna aspekta: modernizaciju zakonodavstva i prakse građanske službe, institucionalno i organizacijsko jačanje ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave i kadrovskih odjela radi poboljšanja i osmišljavanja upravljanja kadrovima unutar državne uprave kao i razvoja programa usavršavanja za različite kategorije zaposlenih u javnim službama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara