predstavljen prvi broj studentskog časopisa ´mat´

Prvi broj studentskog časopisa ´Mat´, koji je pokrenuo Studentski klub Matice hrvatske (MH), predstavljen je večeras u Matičinim prostorijma, koja je i nakladnik časopisa.

´Mat´, mjesečnik studenata zagrebačkog Sveučilišta, bit će besplatan, a financiraju ga Ministarstvo znanosti i tehnologije i Matica hrvatska.

Kako je najavila glavna urednica časopisa studentica prava Dora Zgrabljić, časopis će imati tri rubrike: rubriku za studentska pitanja pod nazivom ´Četvrta vlast´, kulturnu rubriku ´Muza and Grad´ i rubriku ´Mus in matella´ (Miš u loncu) za znanstvene, filozofske, političke i gospodarske teme.

Prvi broj u rubrici studentskih pitanja donosi članke o Studentskom zboru, neučinkovitosti Iksice, o stipendijama stranih vlada i Studentskom klubu.

Kulturna rubrika, rekla je Zgrabljić, donosit će recenzije glazbenih albuma, osvrte o filmskim festivalima, koncertima, kazališnim predstavama, izložbama i srodnim sadržajima. U njoj će se objavljivati i djela mladih hrvatskih pjesnika, likovnih umjetnika, esejista i prozaika, rekla je glavna urednica. ´Miš u loncu´ sadržavat će novosti i zanimljivosti iz Hrvatske i svijeta, napomenula je Zgrabljić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako je ´Mat´ pokrenut s nakanom da se aktualne teme približe studentima te da se oni uključuju u kulturni, znanstveni i društveni život. Također je pozvala da u ´Matu´ surađuju pisanjem kritika, prijedlozima i vlastitim mišljenjima.

Predstavljajući pokretača časopisa, Studenstski klub MH, student prava i član Kluba Ivan Planinić je rekao da je Klub utemeljen 6. lipnja ove godine kako bi potaknuo studentske aktivnosti. Rekao je da Klub, kojega je predsjednik student filozofije i religijske kulture Petar Ćurić, ima više od stotinu članova te da mu je cilj okupiti što više fakulteta u Zagrebu.

Izlaženje prvog broj ´Mata´ večeras je pozdravio i predsjednik MH Igor Zidić.

Predstavljanju prvoga broja časopisa ´Mat´ nazočili su i predstavnici Ministarstva znanosti i tehnologije i Ministarstva kulture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara