Predstavljen prvi hrvatski časopis za zaštitu potrošača

HRVATSKI savez udruga za zaštitu potrošača "Potrošač" predstavio je danas prvi hrvatski časopis za zaštitu potrošača i korisnika usluga.

U prvom broju časopis "Zaštita potrošača" obrađuje teme o još uvijek neusvojenom zakonu o zaštiti potrošača, inspekcijskom nadzoru trgovačkih centara, nastupu prema potrošačima, pravu na reklamaciju, a stručnjaci odgovaraju na pitanja građana.

"Nakon tri godine rada na području zaštite potrošača, 20 posto hrvatskih građana postalo je svjesno svojih potrošačkih prava, a nadamo se da će uz pomoć časopisa svoja prava osvijestiti i ostali", rekao je predsjednik Saveza "Potrošač" Ilija Rkman.

Glavni urednik Josip Kelemen ustvrdio je da će časopis, koji će izlaziti jedanput mjesečno, potrošačima biti servis, savjetnik i provjeren izvor informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U uvodniku prvoga broja Kelemen upozorava da se u svijetu, posebice nerazvijenom i manje razvijenom, prosječno svakih sedam minuta dogodi neka prijevara potrošača.

Zabrinjavajuće je stoga što je Hrvatska ostala jedina europska zemlja bez temeljnog zakona o zaštiti potrošača, koji već odavno imaju, primjerice, Albanija, Rumunjska, Bugarska, Srbija i Crna Gora.

Predstavnica Ministarstva gospodarstva Ivanka Fatović napomenula je da će usvajanjem toga zakona potrošačke udruge postati nositeljima educiranja, informiranja i zaštite potrošača.

Savez "Potrošač" napominje kako je malo koji zakon prije upućivanja u saborsku proceduru doživio toliko izmjena, ali da se nada da će, kada bude usvojen, biti prilagođen europskim standardima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara