PREDSTAVLJEN ROMAN "ŠKOLARAC" IVANA IĆANA RAMLJAKA

Najnoviji autobiografski roman "Školarac" dječjeg pisca Ivana Ićana Ramljaka u nakladi "Alfe" predstavljen je danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu. L

Roman je objavljen u prigodi piščeva 75. rođendana. Predstavljajući djelo, Dijana Zalar podsjetila je na Ramljakov neobičan dar u pisanju proze za djecu i mladež.

"Poput Ivana Raosa i Ramljak u svojim djelima pokušava zaustaviti vrijeme djetinjstva galerijom likova svoga zavičaja. Ramljak se s pravom može nazvati majstorom hrvatske naivne proze, poput hrvatskih naivnih umjetnika. U romanu pokazuje sve pozitivne osobine obiteljskoga života - slogu, odanost, poslušnost, povjerenje i sve što u današnjim obiteljima nedostaje", rekla je Zalar.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božidar Prosenjak je istaknuo kako se Ramljak osim literarnim sredstvima koristi i dokumentima, primjerice školskim svjedodžbama, kako bi što jače istaknuo svoj doživljaj prvih godina školovanja i siromašna djetinjstva. Da bi što snažnije naglasio zavičajnost, služi se arhaičnim govorom svoga kraja, ističući koliko je vjerno nastojao prikazati svoje djetinjstvo, dodao je.

Glavni urednik "Alfe" Božidar Petrač podsjetio je da je Ramljak u "Alfi" utemeljio biblioteku za djecu i mladež u kojoj je proteklih desetak godina objavljen velik broj knjiga koje su nagrađene domaćim i međunarodnim priznanjima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara