predstavljen veliki školski leksikon

U sklopu Interlibera zagrebački izdavači Školska knjiga i Naklada Leksikon predstavili su danas "Veliki školski leksikon", priručnik općeg tipa za učenike, studente i nastavnike, s oko 13.000 leksičkih jedinica.

U njemu su, kako ističu priređivači, sustavnim abecednim redom sabarni i sažeto obrađeni opći pojmovi i vlastita imena iz prirodnih i društvenih znanosti, matematike, fizike, kemije, informatike, lingvistike, filozofije, religije i mitologije, zemljopisa, književnosti, likovnih umjetnosti i graditeljstva, kazališta, filma, sporta, politike i različitih primijenjenih disciplina, koje u obrazovnim programima i nastavnim postupcima, te u svakidašnjoj upotrebi predstavljaju, ne samo temelj stjecanja opće kulture i obrazovanja, nego i minimum činjenične obaviještenosti.

Glavni urednik leksikona Josip Šentija naglasio je da je ta knjiga rezultat sretnog spoja nakladničke inicijative i brojnih poticaja koje su nakladniku upućivali prosvjetni i pedagoški djelatnici iz različitih dijelova hrvatskog školskog sustava.

Školska leksikografija je, naglasio je, u svijetu već odavno temeljito razrađena raznovrsnim izdanjima općeg i posebnog tipa, a taj smjer njezina razvoja aktualan je u hrvatskom nakladništvu, te školskom i obrazovnom sustavu.

Pri izradi takvih knjiga ne treba smetnuti s uma da je svaki leksikon knjiga za brzu konzultaciju o temeljnim definicijama i podacima iz različitih disciplina, dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šentija je upozorio da je tim leksikonom školskoj i studentskoj mladeži ponuđen izvor prve, brze i sažete informacije neophodne u svakom postupku racionalnog, ekonomičnog percipiranja i memoriranja.

U Leksikonu ima i štiva u obliku lekcija iz nastavnog programa u primjerenom obliku i opsegu, naglasio je glavni urednik te je najavio i izradbu Velikoga školskog leksikona na CD-ROM-u.

Pomoćnici glavnog urednika Ivan Ott i Goran Tribuson govorili su o značenju leksikona, na kojemu je radilo tridesetak suradnika, stručnjaka različitih struka.

Leksikon je opremljen s oko pet tisuća fotografija, karata i crteža, koji se nalaze na više od 1100 stranica. O tom kapitalnom izdanju za našu školsku i studentsku mladež govorio je i predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara