Predstavljen zbornik "Globalizacija u Hrvatskoj i Hrvatska u globalizaciji"

U Matici hrvatskoj danas je "Udruga 11. siječnja 1972." predstavila zbornik tekstova "Globalizacija u Hrvatskoj i Hrvatska u globalizaciji".

O globalizaciji i radovima u Zborniku govorili su predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, Ljubo Antić, Željko Sabol, Petar Selem, Zdravko Tomac i Marko Veselica.

Globalizacija je proces kojemu se ne možemo suprotstaviti, međutim postoji prostor za razne prilagodbe, rekao je Zidić.

Hrvati trebaju između pobune protiv globalizacije i oportunizma izabrati oportunizam, ustvrdio je Antić i dometnuo kako postoji granica ispod koje se ne bi smjelo ići u pitanju teritorijalnog i duhovnog interesa, biološkog preživljavanja, demografsko-prostornog rasporeda naroda do izbjegavanja presudnoga utjecaja manjine na hrvatsku politiku.

Hrvati trebaju čuvati skupo plaćenu državu stvorenu u vremenu raspada međunarodnog poretka, rekao je Sabol i dodao kako Zbornik donosi radove prvorazrednih autora koji otkrivaju stupice i nude odgovore na probleme globalizacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvješćivanje neujednačenoga identiteta pridonosi jačanju zajedništva kao čvrste nacionalne uporišne točke, ustvrdio je Selem i dodao kako "treba odbaciti teror predzadanih dogmi o urbanom i ruralnom" jer upravo kulturni nositelji odbacuju "ideološki teror i zadane sheme" koje nudi globalizacija.

Globalizacija je osmišljen koncept u kojem se traži izgradnja pojedinca - građanina svijeta bez korijena, emocija, obitelji, vjere i nacije, istaknuo je Tomac i dodao kako je smisao tog plana koji je u zadnje vrijeme uznapredovao da se s hrvatske pozornice uklone ljudi s razvijenim emocijama za obitelj, zavičaj, domovinu i svoje korijene.

Marko Veselica je istaknuo kako se preko različitih regionalnih integracija pokušava Hrvatsku ponovno gurnuti na Balkan.

U Zborniku su objavljeni radovi Vlatka Pavletića, Zvonimira Baletića, Josipa Baotića, Šite Ćorića, Sigfrieda Gehrmanna, Ante Glibote, Zorana Jašića, Pere Jurkovića, Slavka Kulića, Anđelka Milardovića, Vlatka Milete, Vladimira Paara, Josipa Pečarića, Adalberta Rebića, Davorina Rudolfa, Vladimira Stipetića, Josipa Šentije, Hrvoja Šošića, Marka i Vlade Veselice, Petra Vučića i Ante Žužula.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara