predstavljen zbornik o kardinalu franji šeperu

Zbornik radova s Međunarodnog simpozija o kardinalu Franji Šeperu u povodu 20. godišnjice njegove smrti predstavljen je večeras u dvorani Vijenac u Zagrebu.

U njemu su na hrvatskom i talijanskom jeziku objavljeni radovi sa skupa koji je održan u Zagrebu i Rimu u studenome 2001. godine, a prvo predstavljanje zbornika bilo je u Rimu 6. studenoga ove godine u sklopu Hrvatskog nacionalnog zahvalnog hodočašća Svetom Ocu.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić istaknuo je da je zbornik ogledalo Šeperova života usmjerenog na budućnost, a donosi sabrane iskaze o važnosti i značenju njegova djela, te mu je odano priznanje kao jednom u nizu svijetlih i velikih svjedoka zagrebačke Crkve. Šeperova pastoralna skrb i zauzimanje za Crkvu i hrvatski narod u teškim vremenima komunističkog totalitarizma svojim dalekosežnim teološkim promišljanjem i djelovanjem slijedi sveobuhvatnu dimenziju Crkve, naglasio je kardinal Bozanić.

Studij pastirske i teološke baštine kardinala Šepera 20 godina nakon njegove smrti i uobličavanje tih sadržaja u zbornik bio je velik i častan zadatak da se vrati dug čovjeku koji nas svojim životom i djelom potiče na obnovljeni zanos služenja Crkvi i Evanđelju. I Sveti Otac upozorio je u tekstu što je objavljen u zborniku na dimenziju vjerničkog puta kardinala Šepera, a pogotovo na hrabre pothvate koje je Šeper poduzeo nasljedujući svog prethodnika kardinala Stepinca snažno se zauzimajući za dušobrižnički karitativni i kulturni doprinos povijesnom hodu hrvatskog naroda, istaknuo je kardinal Bozanić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugogodišnji urednik Hrvatskog programa Radio Vatikana Aldo Sinković izrazio je zadovoljstvo izlaskom ovog zbornika koji je dragocjeni materijal za pisanje biografije kardinala Šepera te isto tako upozorio da se Šeperovo djelo u Crkvi u Hrvata tako brzo zaboravilo, a i ostalo je nepoznato zašto je papa Pavao VI. kardinala Šepera nakon II. Vatikanskog koncila imenovao perfektom kongregacije za nauk vjere. Sinković je dodao kako je to imenovanje imalo veliko značenje, ne samo za crkve u zapadnim, nego i istočnim zemljama te drži da je Šeper na čelu spomenute kongregacije na neki način pripremio put Karolu Woytili na mjesto današnjeg pape.

Zbornik su predstavili urednik Željko Tanjić, fra Bonaventura Duda, pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić i nekadašnji tajnik kardinala Šepera mons. Vladimir Stanković. Zajednički su ga izdali Glas koncila i Kršćanska sadašnjost, a predstavljači su naglasili kako bi od izuzetne važnosti bilo da zbornik dopre u sve katoličke misije u svijetu, te druge važne crkvene institucije posebice u rimskoj kuriji. Predstavljanju u dvorani Vijenac bio je nazočan i apostolski nuncij u RH Francisco Xavier Lozano, predsjednik Državne komisije za odnose s vjerskim zajednicama Goran Granić i drugi.

(Hina) atod mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara