Predstavljen zbornik o književnom povjesničaru Ivanu Milčetiću

ZBORNIK o Ivanu Milčetiću, u koji su uvršteni radovi četrdesetak sudionika znanstvenog skupa o tom književnom povjesničaru, filologu i etnologu, predstavljen je danas u Društvu hrvatskih književnika.

Znanstveni skup, održan 2001. u Varaždinu i Malinskoj, bio je potaknut nedovoljnim poznavanjem djela Ivana Milčetića (1853., Milčetići na Krku - 1921., Varaždin). Radio je kao gimnazijski profesor u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu. Ističu se njegovi tekstovi o književnim poslanicama, književni portreti i članci o hrvatsko-talijanskim književnim vezama.

Milčetićevi radovi su folkloristički, etnološki, lingvistički i književno-povijesni, no najviše ih je posvećeno glagoljaštvu, rekao je Stjepan Damjanović, sudionik skupa.

Damjanović je izdvojio njegove jezikoslovne prinose, dijalektološke rasprave i članke o tome kako bi trebao izgledati hrvatski književni jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o Milčetićevu bavljenju razdobljem ilirizma akademik Miroslav Šicel je podsjetio da se on protivio ilirskom imenu i ideji ilirizma u Gajevo doba. Ocijenio je da je Milčetić označio početak promatranja književnog djela kao autonomnog proizvoda ljudskog duha, što je bio ´skromni uvod u pozitivističke metodološke postupke u nas na početku 20. stoljeća´.

Po riječima glavnoga urednika zbornika Tihomila Maštrovića, mnogo je razloga zbog kojih se čak i u struci malo znalo o Milčetiću - on nije napisao nijednu veću sintezu, a najveći dio opusa ostao mu je raspršen u brojnoj periodici. Napomenuvši da se većinom poznaje njegova Hrvatska glagoljska bibliografija, Maštrović je naglasio da taj zbornik znači Milčetićevo vraćanje u svijest i znanje suvremenih hrvatskih književnih istraživača.

Izdavač Zbornika su Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, a suizdavač Matica hrvatska Varaždin.

Znanstveni skup o Ivanu Milčetiću bio je sedmi u nizu ´Hrvatski književni povjesničari´, u kojem se dosad obradilo stvaralaštvo Mihovila Kombola, Slavka Ježića, Franje Fanceva, Tome Matića, Alberta Halera i Branka Vodnika. O svima njima objavljeni su popratni zbornici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara