Predstavljen zbornik o odnosima Hrvata i Bugara

U ORGANIZACIJI Hrvatskobugarskog društva, danas je u Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža" predstavljen zbornik "Odnosi Hrvata i Bugara od X. do XIX. stoljeća", s posebnim osvrtom na vrijeme Dubrovačke Republike.

Zbornik obuhvaća radove s međunarodnog znanstvenog skupa što se pod tim nazivom 1999. održao u Dubrovniku.

U knjizi su sadržani znanstveni radovi dvadesetak stručnjaka iz Hrvatske, Bugarske i Italije. Obuhvaćena su različita područja, od povijesti, filologije, slavistike, književnosti i povijesti umjetnosti do arheologije i numizmatike, rekao je glavni urednik zbornika Ante Gulin.

Podsjetivši da bugarsko-hrvatska suradnja seže iz doba slavne Dubrovačke Republike, Gulin je izrazio nadu da će i taj zbornik doprinijeti prijateljskim odnosima dvaju naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima, zahvaljujući dubrovačkom skupu Hrvatsko-bugarsko društvo ponovo se aktiviralo u promicanju javne i znanstvene djelatnosti između dviju zemalja.

Dugogodišnji predsjednik Društva, akademik Dalibor Brozović, podsjetio je da je skup u Dubrovniku pokazao da je hrvatsko -bugarskih veza bilo oduvijek, ali su one najintenzivnije bile na prijelazu 19. u 20. stoljeće.

Unatoč Austro-Ugarskoj, veze između Hrvata i Bugara bile su jake, rekao je Brozović, dodavši da su dvije zemlje izmijenjivale sportska, kulturna i folklorna gostovanja. Sve to prestalo je 1918. zamjenom slavenske ideje u jugoslavensku, dodao je Brozović.

Zbornik je objavila nakladna kuća "Alfa" iz Zagreba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara