Predstavljen zbornik odluka Upravnog suda od 1977. do 2002.

ZBORNIK odluka Upravnog suda od 1977. do 2002. izvor je znanja i nužan priručnik za sve djelatnike u upravi kako državna administracija u odnosima prema građanima ne bi ponavljala često i iste greške, rečeno je danas na predstavljanju zbornika.

Zbornik je u povodu 25 godišnjice rada Upravnog suda objavljen u nakladi Upravnog suda i Narodnih novina.

Zbornik na gotovo 700 stranica sadrži obilje odluka i pravnih stajališta Upravnog suda, pretežito iz novije prakse.

Povijesni razvoj upravnog sudovanja na području Hrvatske od Austro-Ugarske do danas opisao je profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Dragan Medvedović, a stručni recenzenti knjige su pravni stručnjaci Jadranko Crnić i Davorka Foretić.

Predsjednik Upravnog suda Mladen Turkalj smatra Zbornik osnovom za edukaciju zaposlenih u državnoj upravi.

Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović zaostatak od pedesetak tisuća predmeta u Upravnom sud pripisuje propisima kojima se ´neprestano šire obveze tog suda´, a ne sucima koji, kako je rekla, godišnje rješavaju više predmeta nego što ih pristigne.

Radi rješavanja problema u pravosuđu, od kadrovskog popunjavanja sudova do boljeg materijalnog položaja, osigurano je 18 posto novca više u proračun nego li godinu dana ranije, naglasila je ministrica. Dodala je da u to povećanje nisu uključena kapitalna ulaganja u sudstvu, kao što je kupnja i uređenje zgrade namijenjene Upravnom sudu koji je sada ´podstanar´ u zgradi Vrhovnog suda.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić apelirao je na suce da riješe što više predmeta bez procjenjivanja je su li izvršna i zakonodavna vlast ispunile obveze i obećanja prema pravosuđu. Usprotivio se tvrdnjama o prevelikom broju sudaca u Hrvatskoj u odnosu na broj stanovnika jer broj sudaca, kaže, ne ovisi o broju stanovnik već o poslu koji moraju obaviti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara