Predstavljen zbornik radova "Globalizacija i identitet"

Udruga za promicanje hrvatskoga identiteta i prosperiteta (UHIP) predstavila je večeras, u povodu 82. rođendana prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, knjigu "Globalizacija i identitet".

O knjizi su govorili Franjo Gregurić, Ljilja Vokić, Joško Kontić i Miroslav Tuđman, koji je naglasio da se "Hrvatska našla u rascjepu između konsolidirane države i nekonsolidirane nacije".

Ocijenio je kako je "Hrvatska u protekle četiri godine bila izložena snažnoj detuđmanizaciji", da se u međuvremenu vlast promijenila, no da su međunarodni pritisci ostali isti.

Miroslav Tuđman dodao je kako je i pisanje prije nekoliko danas preminulog njemačkog novinara, Carla Gustafa Stroehma, pokazatelj da su glavne hrvatske teme (nacionalna država) i središnji dio europske politike.

Joško Kontić rekao je da prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana danas napadaju čak i oni koji su nekad bili zajedno s njim. Dodao je kako živimo u ozračju prijetnji, među kojima se posebno ističu one upućene pripadnicima Katoličke crkve.

Ljilja Vokić parafrazirala je riječi jednoga izraelskog gospodarstvenika koji je u nedavnom intervjuu jednom zagrebačkom dnevnom listu izjavio: "Ne znam što tražite tamo u Europi, kao da ovdje nemate sve što tamo tražite". Ljilja Vokić pozvala je hrvatski narod da ne nasjeda na prijevare koje stižu iz Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi smo povijest već savladali jer je Hrvatska tu", rekao je Franjo Gregurić i dodao kako je Republici Hrvatskoj mjestu unutar Europske unije.

Knjiga "Globalizacija i identitet" (336 str.) sastavljena je od 20-tak rasprava o globalizaciji, nacionalnom identitetu i kulturi politike, koje su za zbornik napisali hrvatski povjesničari, politolozi, književnici, ekonomisti, umjetnici, novinari i teolozi.

Uvodno je objavljen tekst "Kulturna integracija i mali narodi u povijesti", koji je Franjo Tuđman objavio prije više od trideset godina u časopisu "Kritika". Kao povjesničar, on je tada smatrao potrebnim da se Europa "organizira kao zajednica suverenih naroda, koja bi stvorila pretpostavke za neometani kulturni i gospodarski razvoj svih njezinih naroda".

Osim uvodnog teksta, knjiga ima četiri cjeline - Globalizacija i identitet, Povijest i identitet, Hrvatski kulturni identitet: stavovi i rasprave, te Kultura politike.

Rasprave su, među ostalima, napisali: Mladen Ančić, Igor Zidić, Slobodan Novak, Ivan Aralica, Ivo Goldstein, Josip Jović, Josip Pečarić, Zdravko Tomac i Carl Gustaf Stroehm.

(Hina) xmk ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara