Predstavljena autobiografija Ivana Pavla II.

UOČI trećeg pastoralnog pohoda Svetog Oca Hrvatskoj večeras je u Matici hrvatskoj predstavljena Autobiografija Ivana Pavla II., u izdanju Nakladnog zavoda Matice hrvatske.

Tekstove u knjizi odabrala je i uredila poljska književnici Justina Ykilianczyk-Zieba a s poljskog ih je preveo Pero Mioč.

Početkom ove godine Nakladni zavod Matice hrvatske dobio je ekskluzivno pravo od Libreria editrice Vaticana za hrvatski prijevod Papine autobiografije.

Istaknuti bibličar fra Bonaventura Duda naglasio je na večerašnjem predstavljanju da ova vrijedna autobiografija donosi najvažnije događaje iz života pape Ivana Pavla II. Kroz odabrane tekstove na zanimljiv način prikazani su njegovi doživljaji i životna iskustva - od najranijeg djetinjstva pa sve do posljednjih 25 godina pontifikata.

Fra Duda je ponovio i neke naglaske iz predgovora ove knjige, koji je napisao zagrebački nadbiskup Josip Bozanića.

Podsjećajući kako je nadbiskup Bozanić papinu autobiografiju nazvao "Školom života", posebno je naglasio da nadbiskup Bozanić ovu knjigu preporučuje hrvatskim obiteljima, u kojoj su poljuljane vrijednosti, pozivajući na duhovnu obnovu naših obitelji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Josip Bratulić izrazio je zadovoljstvo objavljivanjem Papine Autobiografije i u hrvatskom prijevodu, ocjenjujući da ona predstavlja Svetog Oca i kao književnika. Istaknuo je da je kroz cijelu autobiografiju snažno prisutna Papina osjetljivost za domovinsko (pitanje), odnosno za prognane Poljake, a osobito njihovo stradanje u Drugom svjetskom ratu.

U autobiografiji Papa naglašava da ne samo što voli svoju domovinu, nego je uključuje u svjetsku zajednicu naroda, a posebno se ističe i njegov senzibilitet prema drugim narodima te njegovi susreti sa Židovima. Akademik Bratulić posebno je istaknuo osjetljivost Svetog Oca prema djeci.

Ocijenio je da je riječ o knjizi mudrih misli koje se tiču svakoga od nas, naglašavajući kako Autobiografija Ivana Pavla II. predstavlja pravog sugovornika, koji na pravi način doživljavan sudbinu ovoga svijeta, zalažući se za opraštanje, pravdu i mir, a to su bile i poruke njegova prvog posjeta našoj domovini.

Prevodilac Papine autobiografije, Pero Mioč, pročitao je proročansku pjesmu slovenskog pjesnika iz 19. stoljeća, Jana Slowackog, koji je prije 129 godina prorokovao da će jedan poljski svećenik postati Petrov nasljednik, rimski papa.

Mioč je naveo i istaknute poljske pisce i intelektualce koji su pokazali svoje iskreno oduševljenje Ivanom Pavlom II.

Glavna urednica, Julijana Matanović, govorila je o načinu izbora tekstova u knjizi, koja sadrži i popis bibliografskih radova iz kojih su uvršteni pojedini dijelovi teksta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara