PREDSTAVLJENA BIBLIOTEKA "NA TRAGU KLASIKA" NA PRVOM ZAGREBAČKOM SAJMU KNJIGA I AUTORA

U sklopu Prvog zagrebačkog sajma knjiga i autora danas je u knjižari Profil International Megastore predstavljena biblioteka nakladničke kuće Disput i Hrvatskog filološkog društva "Na tragu klasika" u sklopu koje su objavljene knjige "Viza za prekjučer" Jurija Družnikova, antologija suvremene portugalske pripovjetke "U počast zelenoj papigi" i "Večer kod Claire" Gajte Gazdanova.

Govoreći o romanu klasika ruske književnosti Gajte Gazdanova "Večer kod Claire", urednica biblioteke Jadranka Pintarić naglasila je kako suvremena kritika taj roman drži boljim od Nabokovljeve "Lolite".

Gazdanov (1903.-1973.) pripada emigrantskom korpusu ruske književnosti, istaknula je prevoditeljica romana Irena Lukšić dodajući kako njegovo pisanje izmiče klišejima pisanja o nekadašnjem boljševičkom režimu.

"Večer kod Claire" pripovijest je o mladom junaku, koji u Parizu susreće svoju neprežaljenu mladenačku ljubav. Delikatna ljubavna pripovijest između zrele žene i mladića pozadina je na kojoj se predstavljaju društveni odnosi, a autor podastire panoramu jedne još nepoznate Rusije, naglasila je prevoditeljica.

Osvrćući se na roman "Viza za prekjučer", prevoditeljica Irena Lukšić rekla je kako je riječ o ruskom emigrantu koji se nakon uspješne karijere u Americi vraća na gostovanje sa simfonijskim orkestrom u Rusiju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurij Družnikov jedan je od najznačajnijih ruskih suvremenih pisaca, koji je 2001. bio nominiran za Nobelovu nagradu.

Antologiju suvremene portugalske priče "U počast zelenoj papigi" priredio je Nikica Talan, a izabrane pripovjetke tematiziraju veselje, radost i optimizam, rekla je Lukšić.

Prvi zagrebački sajam knjiga i autora, koji je započeo 29. lipnja i traje do 3. srpnja, organizirali su nakladnička kuća Profil, Književni klub Booksa i klub Gjuro II. Na sajmu će se predstaviti stotinjak hrvatskih izdavača.

(Hina) xkt ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara