PREDSTAVLJENA "DOCUMENTA DUNJA VEJZOVIĆ"

Monografija "Documenta Dunja Vejzović", koja je danas svečano predstavljena u Meštrovićevu paviljonu, portret je te ugledne hrvatske primadone svjetskoga glasa koja je nastupala u najuglednijim svjetskim opernim kućama.

Kako je rečeno, međunaroda je se publika sjeća po nastupima na Bayreuthskim i Salzburškim svečanim igrama, Metropolitanu, Bečkoj državnoj operi, pariškoj Operi, milanskoj Scali, i drugima.

Na više od dvjesto stranica, opremljenih s 323 fotografije, autori, koji su radili na monografiji, uobličili su 35 godina rada Dunje Vejzović, te njezino sudjelovanje u projektima velikih imena glazbenog i kazališnog života, kao što su Herbert von Karajan, Carlos Kleiber, Christoph Eschenbach, Robert Wilson i mnogi drugi.

Za detaljan životopis u monografiji pobrinula se glazbena kritičarka Marija Barbieri, koja je vjerno pratila karijeru Dunje Vejzović. Knjiga je dokumentirana s nastupima, kritikama i intervjuima koje je ta ugledna operna primadona dala, a sistematizirane su i njezine uloge te koncertni repertoar, rekla je Marija Barbieri. Eseje u monografiji potpisali su Ivica Buljan, Bosiljka Perić-Kempf i Ivana Sajko, a dizajnirao ju je Željko Serdarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Veliku potporu monografiji dalo je i Hrvatsko narodno kazalište, a intendant Mladen Tarbuk je istaknuo kako HNK tako nastoji barem dijelom ispraviti nepravdu zbog razdoblja u kojem Dunja Vejzović nije bila prisutna na domaćoj sceni.

"Documenta Dunja Vejzović" dvojezično je hrvatsko-englesko izdanje nakladnika "Vero Vision", a Dunja Vejzović posvetila ga je svojoj prvoj profesorici Mariji Borčić.

Uz knjigu je priložen i CD s rijetkim snimkama.

(Hina) kt dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara