Predstavljena donacija japanske vlade riječkom HNK

AUDIOVIZUALNA oprema te koncertni glasovir i jedan od najsuvremenijih sintesajzera koje je japanska Vlada poklonila riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) "Ivana pl. Zajca" predstavljeni su danas u Rijeci.

Audiovizualnu opremu ugrađivali su u riječkoj kazališnoj kući japanski stručnjaci tijekom lipnja i srpnja. Uz ovu opremu ugrađeno je nekoliko kamera i monitora zahvaljujući kojima će se moći nadzirati unutrašnjost zgrade HNK.

Pred izaslanstvom japanske Vlade koje je predvodila državna tajnica za obrazovanje, kulturu, sport, znanost i tehnologiju Japana Yasuko Ikenobo, intendanticom HNK Mani Gotovac i riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom na novom glasoviru i sintesajzeru svirala je riječka pijanistica Ana Klobas.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intendantica Mani Gotovac kazala je kako ovaj poklon uz njegov značaj u funkcionalnosti opreme i instrumenata koji su bili neophodni ima i simboličnu vrijednost, naglasivši kako su u današnje vrijeme rijetki pokloni, posebno u kulturi.

Donacija japanske Vlade, vrijedna 2,9 milijuna kuna, najveće je ulaganje u riječki HNK od preuređenja 1981.

Japanska Vlada dodjeljuje donacije iz viška u svom državnom proračunu temeljem međunarodnog natječaja. Prije riječkog HNK u Hrvatskoj su takve donacije dobili Zagrebačka filharmonija, zagrebački HNK i Dubrovačke ljetne igre.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara