Predstavljena "Historijska čitanka 2" Miljenka Jergovića

"Historijska čitanka 2" književnika Miljenka Jergovića u nakladi izdavača ZORO, Zagreb Sarajevo, predstavljena je večeras u zagrebačkoj multimedijalnoj knjižari "Megastore".

U knjizi je objavljeno 70-tak priča što ih je Jergović objavljivao na stranicama sarajevskog magazina Dani.

Prva "Historijska čitanka" objavljena je 2000. godine, istaknuo je autor u predgovoru nove knjige, napominjući da je u tim pričama odnosno kolumnama, bilježio činjenice vlastitoga sjećanja te predmete, situacije i događaje koji su pratili svakodnevicu posljednja dva desetljeća Jugoslavije i socijalizma.

Te priče, naglašava Jergović, nastale su u njegovom užem zavičaju, u središtu Sarajeva, i vrlo brzo se proširile diljem BiH, a zahvaljujući Internetskim stranicama sarajevskih Dana, njegove tekstove čitali su i brojni emigranti iz BiH diljem svijeta.

Govoreći večeras o konceptu dviju njegovih "historijskih čitanki", Jergović je napomenuo da je kroz ove priče pokušao pokazati jedno razdoblje vlastitog života te drugih ljudi, koji su kao i on, bili okruženi istim događajima, odnosno stvarnošću koju danas čuvaju kroz uspomene i sjećanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Književni kritičar Davor Šišović Jergovićeve tekstove ocijenio je vrlo vrijednima, rekavši kako se "u njima prepoznaje dječje čuđenje i radoznalost o svakodnevici, o najbližim ljudima, uspomenama, mjestima i pojavama, od kojih nas dijeli odprilike 20- tak godina".

"Autor ne samo da u ovim knjigama čuva uspomene na sredinu iz koje je krenuo, nego je to i neka vrsta prkosa odnosno otpora", ocijenio je Šišovi.(Hina) xatod ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara