predstavljena knjiga "biti dom ljubavi" tomislava zdenka tenšeka

Knjiga "Biti dom ljubavi" profesora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Tomislava Zdenka Tenšeka, u nakladi "Kršćanske sadašnjosti", predstavljena je večeras u prostorijama Tribine grada Zagreba. L

Riječ je o Tenšekovu znanstvenom radu u kojem su sabrani njegovi radovi nastali u zadnjih petnaest godina, a knjiga je izdana u prigodi šezdesete obljetnice njegova života, istaknula je diplomirana teologinja Andrea Filić, priređivačica knjige.

U tom, kako je rekla, plodonosnu radu, na gotovo pet stotina stranica, Tenšek progovara o trima temama: o crkvenim ocima, Drugom vatikanskom koncilu i učiteljima koji su mu bili primjer kako je moguće graditi dom ljubavi. Po tim temama podijeljena su i poglavlja u knjizi, napomenula je Filić.

U poglavlju o crkvenim ocima Tenšek se posebno osvrće na sirijske askete, rekla je Filić. Dodala je da tu asketsku zajednicu Tenšek proučava od 1981. i izvlači ju iz zaborava.

U poglavlju o Vatikanskom koncilu Tenšek je, podsjetila je, još kao student upijao i pratio koncilski rad te je bio blizak s ljudima oko "Kršćanske sadašnjosti". Tu su i tekstovi o potrebi prisutnosti Crkve u suvremenom svijetu, zatim opisi progonstva u Hrvatskoj za Domovinskog rata te, uz ostalo, tri teksta o Blaženoj Djevici Mariji u kojima Tenšek razmatra položaj suvremene žene u svijetu, izjavila je Filić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U poglavlju o životnim putovima učitelja koji su mu bili uzori u gradnji doma ljubavi, istaknula je Filić, ističu se franjevac kapucin Bernardin Škrivanić, Blažena Marija Propetog Isusa, otac Aleksa Benigar, fra Ante Antić, fra Hadrijan Borak, Tomislav Janko-Šagi Bunić i otac Alojzije Imbra.

Otac Bonaventura Duda je, citirajući brojne Tenšekove radove, naglasio kako je velik utjecaj na Tenšekov rad ostavio Tomislav Janko Šagi Bunić (1923.-1999.) kojemu je Tenšek i posvetio dobar dio večeras predstavljena znanstvenog rada.

Tomislav Zdenko Tenšek rođen je 1943. u Zadravcu u Hrvatskom zagorju. Za svećenika je zaređen 1969. Nakon završenih studija na KBF-u u Zagrebu nastavio je poslijediplomski studij na KBF-u u Strasbourgu u Francuskoj. Godine 1981. doktorirao je na Papinskom sveučilištu Gregorijani u Rimu i postigao akademski stupanj doktora teologije iz specijalizacije otačke duhovnosti.

Objavio je velik broj znanstvenih radova.

(Hina) sdju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara