Predstavljena knjiga Eugena Pusića ˝Upravljanje u suvremenoj državi˝

KNJIGA akademika Eugena Pusića ´Upravljanje u suvremenoj državi´, u izdanju Društvenog veleučilišta u Zagrebu, koja donosi nove ideje te primjere upravljanja suvremenim državama, svečano je danas predstavljena u prostorijama Pravnog fakulteta.

Predstavljajući novu knjigu akademika Pusića, dekan Pravnog fakulteta Davor Krapac rekao je da su promjene nakon Drugog svjetskog rata, posebice nakon pada komunizma i razvoja demokracije krajem osamdestih godina 20. st., uzdrmale koncept države koji je nastao još u 19. st. Naglasio je kako se u modernim državama državna uprava polako transformira u javnu upravu te da se primjenjuju određeni modeli upravljanja preuzeti iz gospodarstva.

Prof. Željko Pavić, jedan od recenzenata knjige, podsjetio je da je akademik Pusić jedan od prvih teoretičara države i državne uprave koji se tom teorijom bavio još u vrijeme kada su službena politka i ideologija tvrdile da država odumire. ´Država ne odumire već se transformira´, naglasio je dodavši da je Pusić o ustroju države i društva napisao brojna djela, među kojima 30-ak knjiga.


Govoreći o svojoj knjizi, Pusić je rekao kako je u ustroju suvremene države sve manje prisile nad pojedincem te da država nepovratno gubi monopol sile. Osvrnuvši se na trenutačno stanje u svijetu, rekao je da je SAD ostao, nakon raspada SSSR-a i istočnog bloka, jedini svjetski imperij te da će vrijeme pokazati hoći li i opstati kao glavna sila u svijetu jer su se sve imperijalne sile na svijetu raspale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara