predstavljena knjiga "hrvati na jugu afrike" tvrtka andrije mursala

Knjiga "Hrvati na jugu Afrike (1757.1997.)" autora Tvrtka Andrije Mursala u izdanju Nakladnog zavoda Matice hrvatske i Hrvatske matice iseljenika (HMI) predstavljena je večeras u dvorani Matice hrvatske u zagrebu.

Knjiga se sastoji od 29 cjelina, a njih prate dokumentarne fotografije te iscrpni tablični izvadci iz popisa stanovništva Južnoafričke Republike (JAR).

U knjizi su zabilježeni hrvatski društveni i kulturni tragovi na jugu Afrike od 18. do 20. stoljeća.

Na jugu Afrike u JAR-u, navodi istraživač Mursalo, najviše Hrvata živi u Johannesburgu i Pretoriji, znatno manje u Cape Townu i Durbanu, te u još pet-šest manjih mjesta.

Prvi naši doseljenici u JAR su došli godine 1757.

Knjiga Tvrtka Andrije Mursala pregledna je povijesna čitanka o Hrvatima na jugu Afrike, koja će poslužiti i potomcima hrvatskih iseljenika u JAR-u i čitateljima u domovini i svijetu čija znanja o Hrvatima na jugu Afrike nisu obilata.

Po statističkim pokazateljima na jugu Afrike živi danas oko sedam tisuća Hrvata i građana hrvatskog podrijetla. Samo na Witwatersrandskom sveučilištu u Johannesburgu na različitim fakultetima uspješno studira stotinjak studenata potomaka hrvatskih iseljenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvene, humanitarne i kulturne djelatnosti među Hrvatima u JAR-u pojačane su s uspostavom neovisne Republike Hrvatske. Tako 1991. hrvatski iseljenici ondje osnivaju svoj Caritas.

JAR je s više od 40 milijuna stanovnika deset puta napučenija od Hrvatske, a u uporabi je jedanaest službenih jezika.

Andrija Tvrtko Mursalo rođen je 1930. u Sarajevu. Studirao je na Tehničkom i Ekonomskom faklultetu u Zagrebu, a studij polimerne tehnologije završio je u Londonu. U inozemstvu je objavio brojne članke o hrvatskom iseljeništvu, napose na jugu Afrike. Bio je i predsjednik ogranka Hrvatskoga narodnog vijeća u Južnoafričkoj Republici. Nakon uspostave samostalne hrvatske države voditelj je Ureda Republike Hrvatske, zatim generalni konzul, a od 1995. do 1999. veleposlanik u Južnoafričkoj Republici.

U dva navrata primio je odličja od prvog predsjednika Franje Tuđmana za prinos pri uspostavi neovisne hrvatske države.

O knjizi su večeras govorili generalni vikar zagrebačke nadbiskupije Vladimir Stanković, dosadašnji ravnatelj HMI-a Boris Maruna, sam autor i predsjednik Upravnog odbora HMI-a Jakša Kušan.

(Hina) sdju sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara