predstavljena knjiga josipa jovića ´živjeti po protokolu´

Knjiga splitskoga novinara i publicista Josipa Jovića ´Život po protokolima Prilog anatomiji hrvatske (samo)destrukcije´ predstavljena je večeras u Zagrebu u organizaciji Hrvatskoga informativnog centra (HIC).

U knjizi su u šest poglavlja okupljeni tekstovi koje je Jović objavio u redovitoj kolumni ´Slobodne Dalmacije´ srijedom ´Corpus separatum´, a koje je u knjizi aktualizirao i sintetizirao u novu cjelinu. U knjiga su i dosad neobjavljene tekstove, posebice u poglavljima ´Pod kacigom globalizacije´ i ´Još nije kasno´.

Po riječima Igora Zidića, predsjednika Matice hrvatske, ´knjiga izvanrednoga analitičara i odvažnoga novinara kakav je Jović sjajan je vodič za razumijevanje hrvatske situacije protekloga desetljeća´. Ocijenio da je autor, pišući knjigu, preuzeo rizik zbog situacije u medijskome prostoru u Hrvatskoj i pokazao hrabrost, inteligenciju i znanje.

Jer, smatra Zidić, ´Jovićevi tekstovi-letci, zapravo su ´ubačeni´ u hrvatski medijski prostor gdje se, na način na koji to čini Jović, praktički više ne može ni pisati niti govoriti´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Josip Jurčević, iz Instituta društvenih znanosti ´Ivo Pilar´, ocijenio je kako je Jovićeva knjiga pisana briljantnim stilom te da razotkriva proces dekonstrukcije hrvatske države nakon 2000. godine. Po njegovu mišljenju taj se model (dekonstrukcije države) primjenjivao i u drugim razdobljima hrvatske povijesti, a aktualni proces dekonstrukcije na simboličnoj i vrijednosnoj razini - primjer Domovinskoga rata, počeo je i prije 2000.

Jurčević također ističe da pobjednički naraštaj koji je stvorio modernu hrvatsku državu ima povijesni dug promijeniti spomenuto stanje te da je ´bitno da taj naraštaj prepozna, kako je rekao, model ´mljevenja hrvatske državnosti´ te smatra da Jovićeva knjiga tome znatno pridonosi.

I akademik Josip Pečarić ocijenio je da je Jospi Jović napisao ´posebnu knjigu koja je raščlamba hrvatske situacije´ i koja će, kako drži, biti vrelo svima onima koji će pisati o tom vremenu. Po njegovim riječima, ´svojim sadržajem Jovićeva knjiga zapravo je i optužnica za veleizdaju sadašnjih hrvatskih vlasti´.

Autor, Josip Jović, rekao je pak kako se nada da je knjigom dao skroman prilog osvješćivanju hrvatskoga naroda, te da ne bismo trebali biti pesimistični već da se nadamo da će hrvatski narod u svim segmentima slijediti svijetle primjere hrvatskih sportaša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara